Skip to content
Skip to content

Nagelkruid

Geum chiloense ‘Lady Stradheden’

IJzersterke tuinplant. Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten. Het is een kortlevende plant en hij blijft dus slechts enkele jaren waardevol.

Fraaie verhalen
Vroeger werd de plant geassocieerd met het christendom, omdat de bladeren in drieën groeien en de bloembladen in vijf. Hierin zag men een gelijkenis met de Heilige Drie-eenheid en de Vijf Wonden. Men geloofde dat wanneer je de plant in huis had, de duivel niet naar binnen kon komen. Het plantje werd ook wel Benedictuskruid genoemd, en er zijn meerdere verklaringen voor deze verwijzing. Mogelijk hangt de naamgeving samen met de bloeiperiode van de plant, hij bloeit op de feestdag van Sint-Benedictus, 21 maart. Het kan ook zijn dat de plant werd opgedragen aan Sint-Benedictus omdat, toen een monnik hem een kop vergiftigde wijn overhandigde, hij de kop zegende en deze gelijk in stukken brak.

Toepassingen
Er zijn twee verklaringen waarom nagelkruid deze naam heeft gekregen. Omdat de wortels naar kruidnagel ruiken of omdat de vruchten op nagels lijken. Hoewel de wortelstok zwak ruikt en zelfs niet altijd naar kruidnagel, wordt de plant toch als specerij in de keuken gebruikt.

In Noord-Amerika worden aan nagelkruid verschillende magische krachten toegeschreven. Als je de plant als amulet draagt, kan hij beschermen tegen boze geesten, hondsdolle honden en giftige slangen. Ook werkt hij als liefdesamulet, die wordt gedragen door mannen om de aandacht van vrouwen te trekken.

Herkomst

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
Geum chiloense ‘Lady Stratheden’ heeft geen bijzondere zorg nodig. Hij is winterhard en behoudt ook zijn bladeren in de winter.

Standplaats
Liefst in de zon of halfschaduw in een voedselrijke, vochtige, maar wel waterdoorlatende bodem; stelt weinig eisen aan de grondsoort. Wordt vaak toegepast in de rotstuin of alpiene tuin.

Hoogte
50 cm

Bloeitijd
Mei-juli

Bloeiwijze
Middelgrote, halfgevulde goudgele bloemen

Kleur
Geel

Hoe te vermeerderen
Te vermeerderen door de planten in de wintermaanden op te nemen, te scheuren en terug te planten. Door eens in de zoveel jaren te scheuren, blijft de plant jong en kun je hem eventueel op een andere plek in de tuin terug laten komen.
Zaaien in maart-april.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes