Skip to content
Skip to content

Rotsooievaarsbek

Geranium macrorrhizum

Ideale bodembedekker met rozerode bloemen die een dicht tapijt vormt, waardoor ongewenste kruiden (zelfs zevenblad!) geen kans krijgen. Het aromatische blad verkleurt in de herfst mooi rood.

Fraaie verhalen
De naam Geranium is afgeleid van het Griekse géranos, dit betekent kraanvogel. Bij alle planten bevindt zich aan de bovenkant van de vrucht een smalle, snavelachtige vorm. Vandaar ook de Nederlandse naam ooievaarsbek of reigersbek.

Toepassingen
In Bulgarije wordt Geranium macrorrhizum op grote schaal gekweekt als een cultureel symbool dat wordt geassocieerd met gezondheid en geluk. Het is de bron van Zdravetz-olie, die in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt als stimulerend en windafdrijvend middel, en wordt ook gebruikt als fixeermiddel in de parfumerie. Zdravetz is een Bulgaars woord dat ‘gezondheid’ betekent. Van de etherische oliën die zowel in de bovengrondse delen als in de wortelstokken worden aangetroffen, is aangetoond dat ze een antibacteriële werking hebben. Wordt ook gebruikt in de parfumindustrie.

Herkomst
Zuid-Europa en de Balkan

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
Sterke plant en bodembedekker met geurig blad dat schadelijke insecten op afstand houdt

Standplaats
Zon/halfschaduw

Hoogte
30 cm

Bloeitijd
Mei-juli

Bloeiwijze

Kleur
Rozerood

Hoe te vermeerderen
Volwassen planten in het voor- of najaar scheuren of via wortelstok stekken.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes