Skip to content
Skip to content

Bellenplant

Fuchsia magellanica ‘Riccartonii’

De aantrekkingskracht van de fuchsia zit hem voornamelijk in de tweekleurige mooie bloemen, die na de bloei overgaan in mooie donkere bessen. Het is niet voor niks dat de plant in meerdere liedjes is opgedoken.

Fraaie verhalen
De fuchsia is natuurlijk bekend uit een liedje van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink uit de serie Ja zuster, nee zuster. Hetty Blok en Leen Jongewaard zongen over de ‘fuch fuch fuchsia’. Rie Cramer schreef twee liedjes over fuchsia’s, waarin ze de bloemen op ’s nachts dansende meisjes met rokjes vond lijken: ‘Fuchsia’ en ‘Het fuchsiabal’. Ook cabaretier Herman Finkers heeft zich gewaagd aan een lied over de fuchsia: ‘Er is een fuchsia naar mij vernoemd’.
‘De Herman Finkers fuchsia is een gemakkelijke plant
Hij gedijt het beste in een woning zonder trammelant
Met een vrouw des huizes die de hele dag gezellig zingt
En er zorg voor draagt dat hij op tijd en ruim voldoende drinkt
Als hij de ruimte krijgt en niet te veel wordt ingesnoeid
Zul je zien hoeveel hij geeft en hoe lief hij voor je bloeit’

Toepassingen
De bessen van de fuchsia zijn eetbaar. De besjes zijn op hun lekkerst als ze één of twee dagen nadat de bloem is afgevallen en verwelkt worden geplukt. Zo kun je er bijvoorbeeld pompoenmarmelade van maken met vruchtvlees van de pompoen, fuchsiathee (getrokken van de bloemen, een handjevol fuchsiabessen, sinaasappelschijfjes, citroenen, suiker en gemberwortel). Maar je kunt ze ook gebruiken in desserts en sauzen.
Fuchsia’s schijnen ook een geneeskrachtige werking te hebben. Door zo nu en dan een fuchsiablad (liefst vers) te eten, schijnt de bloedsomloop te worden bevorderd. Ook kun je wat kokend water over een paar bloemen of blaadjes gieten tegen darmonsteking.
Je kunt de afgevallen bloemen ook verzamelen om er kleurstof uit de persen.

Herkomst
De soort Fuchsia magellanica komt van oorsprong uit Chili. Hij groeit van het hoge noorden tot ver in het zuiden van Zuid-Amerika, met name op westhellingen en rivieroevers, en kan daar tot wel vijf meter hoog worden. De variëteit ‘Riccartonii’ is gewonnen in het Schotse Riccarton in 1830.

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, wilde bijen en andere insecten

Algemeen
De fuchsia is familie van de teunisbloem. Het is een bellenplant met mooie paarsrode bloemen. De bladeren zijn groen en langwerpig, eirond. De groeiwijze is opgaand. De struik is matig winterhard en bladverliezend.

Standplaats
De fuchsia houdt van zon, maar liefst gefilterd licht en een humusrijke, goed doorlatende grond.

Hoogte
75-100 cm

Bloeitijd
Juli-oktober

Bloeiwijze
De bloemen zijn erg karakteristiek. In tegenstelling tot veel andere bloemen zijn de bloembuis en de vier kelkbladeren opvallend gekleurd. Die kleur wijkt meestal af van de kroonbladeren. De bloemen zijn belvormig en hangen.

Kleur
Rode kelk, donkerpaarse kern

Hoe te vermeerderen
Vermeerderen kan met kruidachtige stekken in het voorjaar of half augustus. De stekken moeten dan wel vanaf oktober tot half mei op een vorstvrije plek staan. Hoe gaat het stekken in zijn werk?
– Snijd een niet-bloeiende tak met circa drie bladparen af
– Haal de onderste twee bladeren weg en maak daaronder een rechte snede
– Snijd de bovenste blaadjes doormidden, zodat de stek minder te verdampen heeft
– Zet de stek in een potje met stekgrond, geef water en bedek met plastic
– Na een kleine maand krijgen de stekken wortels
– Vervolgens kunnen ze in potgrond gezet worden
In het voorjaar kan de fuchsia gezaaid worden.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
De naam fuchsia is ontleend aan de Duitse botanicus Leonhart Fuchs (1501-1566). Er zijn wel 107 soorten fuchsia’s. Deze plantensoort wordt in de regio rond Antwerpen ook wel bellekes genoemd. De fuchsia staat symbool voor beminnelijkheid.