Skip to content
Skip to content

Perzische keizerskroon

Fritillaria persica

Hoewel de plant geen opvallende kleuren heeft, kun je bijna niet om hem heen als hij in de tuin staat. Dit komt door de mooie zilverachtige grijsgroene bladeren en de schitterende donkerpaarse bloemen.

Fraaie verhalen
Er bestaat een verhaal over een buitengewoon mooie Perzische koningin. Haar pure schoonheid was de reden dat de koning wantrouwen kreeg en haar beschuldigde van ontrouw. Hij stuurde haar het paleis uit, waarna ze, overtuigd van haar onschuld, diepbedroefd over de velden dwaalde. Door het vele huilen kromp haar lichaam tot het formaat van een plant. Toen ze ook nog stopte met lopen, wortelden haar voeten in de grond en veranderde ze in een keizerskroon.

Toepassingen

Herkomst
Cyprus, Iran, Turkije, Syrië

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
De Perzische keizerskroon is familie van de Liliaceae. De bladen zijn blauwgroen en staan beurtelings langs de steel. De bloemen zijn donkerpurper en klokvormig. De bloemtrossen kunnen 30 cm lang worden. De bloemsteel kan zo’n 90 cm hoog worden.

Standplaats
Volle zon tot halfschaduw. Beschut tegen sterke wind. De plant houdt van elke grondsoort, maar niet te vochtig. Voeg eventueel wat kalk toe.

Hoogte
80-90 cm

Bloeitijd
April-mei

Bloeiwijze
Klokvormige bloemen die een tros vormen op een lange bloemsteel.

Kleur
Donker purper (auberginekleurig)

Hoe te vermeerderen
Wacht met afknippen van de stengel totdat het loof helemaal afgestorven en geel is. Haal dan de bollen uit de grond en bewaar ze op een droge en donkere plek. Je kunt ze het best tussen september en december weer planten, liefst op een andere plek dan waar ze eerder stonden. Plant ze minimaal twee keer zo diep als de bol hoog is en liggend op de zijkant, om verrotting tegen te gaan.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes