Skip to content
Skip to content

Venkel

Foeniculum vulgare ‘Purpureum’

Rode venkel is een zeer veelzijdige plant. Met de prachtige roodbruine, ragfijne bladeren is hij een mooie aanvulling in warmgekleurde rood-oranje borders. Venkel heeft geneeskrachtige en aromatische eigenschappen. De bladeren hebben een lekkere anijsachtige geur. Venkel leeft niet lang maar doordat de plant zichzelf uitzaait, zal hij niet uit de border verdwijnen.

Fraaie verhalen
Het kauwen op zaden onderdrukt het hongergevoel. In vroeger tijden kauwden (nuchtere) kerkgangers op de zaden om het rommelen van de buik tijdens de kerkdienst tegen te gaan.

Toepassingen
Venkel is nog steeds een belangrijke plant in de geneeskunde. Het geeft verlichting bij ingewandskrampen en wordt aan veel laxeermiddelen toegevoegd. Bovendien wordt hij aan veel geneesmiddelen toegevoegd vanwege de aangename smaak. Het blad kan gebruikt worden in salades, sauzen, dressings. Het zaad wordt als specerij gebruikt in gebak en koekjes en wordt gekauwd als ademverfrisser.

Herkomst
Azië, Middellandse Zeegebied

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
Vaste plant. Winterhard, niet groenblijvend. Geneeskrachtig en aromatisch. Deze plant vormt geen knol.

Standplaats
Volle zon, humusrijke, licht vochtige grond

Hoogte
100-180 cm

Bloeitijd
Juni-september

Bloeiwijze
Schermbloemen

Kleur
Geel

Hoe te vermeerderen
Zaden kunnen geoogst worden door de zaadhoofden na de bloei af te knippen. Zaaien kan in het voorjaar in de volle grond, in het vroege voorjaar onder glas. Vermeerderen kan ook door scheuren.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes