Skip to content
Skip to content

Zwenkgras

Festuca mairei

Fraaie verhalen
Een ode aan het gras. Gras vormt de fundering van onze samenleving. Gras is een overlever. Gras is overal. En toch voelt het als een vergeten plant, ‘gewoon’ gras. Gras kan tot de grond worden afgegraasd, worden geoogst of gemaaid, verbrand of vertrapt, maar het zal altijd weer opkomen. Wereldwijd zijn er zo’n 10.000 verschillende grassen. In Nederland vind je ongeveer 120 soorten in het wild.

De grassen zijn economisch gezien een van de belangrijkste plantenfamilies. Gedomesticeerde graangewassen zoals mais, tarwe, rijst, gerst en gierst vormen een groot deel van het basisvoedsel voor de mens. Sommige soorten worden wereldwijd gebruikt als bouwmateriaal, zoals bamboe, riet en stro.

Gras speelt misschien niet de hoofdrol in legendes of mythologische verhalen, maar is wel verankerd in onze cultuur. Dit merk je bijvoorbeeld door het gebruik van het woord ‘gras’ in onze taal. Er zijn vele spreekwoorden over gras; weet jij wat alle spreekwoorden betekenen?

Het gras is altijd groener bij de buren
Er geen gras over laten groeien

Toepassingen

Herkomst

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders overwinteren als rups in gras en zoeken er beschutting.

Algemeen
Mooi wintergroen siergras met grijsgroen smal, overhangend blad. Vormt een bol van ongeveer 60 cm, past goed in een prairietuin. Als bodembedekker of solitair.

Standplaats
Zon/halfschaduw, goed doorlatende grond

Hoogte
60 cm

Bloeitijd
Juni-augustus

Bloeiwijze
Aarvormig

Kleur
Groenachtig

Hoe te vermeerderen

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Wordt ook schapengras genoemd.