Skip to content
Skip to content

Wolfsmelk

Euphorbia characias subsp. Wulfenii

Imposante en vrolijke tuinplant! De dikke, succulente rode stengels dragen het lange, lancetvormige, grijsgroene blad geheel rondom. Aan de top ontstaat een grote tros klokvormige schijnbloemen. Het werkelijke bloemetje zit in het centrum van het klokje.

Fraaie verhalen
De naam wolfsmelk kreeg de plant omdat het melksap een branderige en bijtende smaak heeft en even erg was als de beet van een wolf. Vanwege de giftige eigenschappen van dit melksap werd de plant ook wel heksenmelk genoemd, om duidelijk aan te geven dat men niet op deze plant gesteld was

Toepassingen
Het scherpe melksap wordt al eeuwenlang gebruikt om wratten te verwijderen en ook huiduitslag kon men ermee genezen. Zo komt de plant aan zijn Texelse naam ‘wrattenkruid’. Om de werking van het melksap te garanderen moest de plant voor zonsopgang geplukt worden terwijl er geroepen werd ‘Gaat allen mee, gaat allen mee.’

Herkomst
Middellandse Zeegebied, Balkan

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
Een wintergroene mediterrane tuinplant. Bij gunstig weer ontwikkelen de lange bloeistengels zich vanaf januari snel. De dikke, bolle schermen kunnen in februari al zichtbaar worden. Heeft geen bijzondere zorg nodig. Hij is niet zo winterhard.

Standplaats
Goed doorlatende grond/droge standplaats op een zonnige plaats ofwel droge schaduw (tegen schrale vorstwind beschermen)

Hoogte
120-140 cm

Bloeitijd
Eind maart-juni

Bloeiwijze
Grote lichtgele cilindrische trossen/klokvormige schijnbloemen

Kleur
Geelgroen

Hoe te vermeerderen
Zaait zich uit: na de bloei springen de zaden in het rond, hieruit groeien weer makkelijk jonge plantjes. Om de zaden te oogsten kun je een pantykous of iets dergelijks om de stengels doen na de bloei en voor de zaadvorming.
Zaaien: jaarrond in zaaibakje, eerst twee tot vier weken warmte geven (18-22 °C), vervolgens een koudeperiode geven in bijvoorbeeld de koelkast (4 °C) voor vier tot zes weken, vervolgens weer rustig opwarmen tot kamertemperatuur, waarna kieming zal volgen. Het zaad kiemt onregelmatig gedurende een langere periode. Het zaaisel dus niet te snel wegdoen.
In de volle grond zaaien kan ook, dan gewoon de winter erover laten komen, kieming vindt in het voorjaar plaats.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Alle soorten wolfsmelk bevatten wit melksap, dat tevoorschijn komt als een blaadje of stengeltje afbreekt. Dit sap kan een allergische reactie op de huid veroorzaken. Draag voor de zekerheid altijd tuinhandschoenen tijdens het tuinieren.
Deze wolfsmelk kan als solitairplant in een plantenborder toegepast worden en is een zeer opvallende verschijning.