Skip to content
Skip to content

Koninginnekruid

Eupatorium maculatum ‘Snowball’

Indrukwekkende plant die gemakkelijk op iedere grond kan groeien. Een krachtige groeier, heeft een lang leven en is aantrekkelijk voor vlinders.

Fraaie verhalen
Het geslacht Eupatorium is genoemd naar Mithridates VI Eupator, ook wel bekend als Eupator Dionysus. Deze koning van Pontus (gelegen ten zuidoosten van de Zwarte Zee) leefde in de eerste eeuw voor Christus en was een belangrijke tegenstander van het toenmalige Romeinse Rijk. Zijn vader werd vermoord toen hij nog jong was en uit angst dat hem hetzelfde zou overkomen, nam hij dagelijks kleine hoeveelheden van verschillende soorten gif in, om zichzelf immuun te maken. Hij zou ook een van de eupatoriumsoorten hiervoor gebruikt hebben. Na de nederlaag tegen Pompeius wou Mithridates zelfmoord plegen door zichzelf te vergiftigen, maar met geen enkel gif lukte dit omdat hij tegen alle immuun was geworden.

Toepassingen
Koninginnekruid word ook wel leverkruid genoemd, omdat het vroeger een geneesmiddel was voor geelzucht (leverziekte).

Bij de Germanen was het koninginnekruid gewijd aan Donar, de god van donder en bliksem. Hij werd in huizen opgehangen ter bescherming tegen blikseminslag. De kerk keurde dit heidense gebruik af en veranderde het in een aanvaardbaar christelijk gebruik: in augustus kon men in de kerk een bundel inheemse kruiden met onder meer koninginnekruid laten wijden. Vervolgens kon men thuis de kruidwis ophangen als bescherming tegen blikseminslag.

Herkomst
Introductie door Piet Oudolf in 2020

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, wilde bijen en andere insecten. Koninginnekruid wordt druk bezocht door honingbijen, solitaire wilde bijen, hommels en andere insecten. Het trekt opvallend veel vlinders aan, waaronder atalanta, dagpauwoog, landkaartje, citroenvlinder en kleine vos. Het is de waardplant voor verschillende soorten kool- en kokermotten.

Algemeen
Stevige, compacte cultivar

Standplaats
Zon/halfschaduw

Hoogte
100-120 cm

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
Schermvormig

Kleur
Roomwit

Hoe te vermeerderen

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
De planten zijn ook decoratief in de winter, dus knip ze pas in de lente af. LET OP: Het is twijfelachtig of er zaadjes van gewonnen kunnen worden. Nadere info hierover bij de zadenbieb