Skip to content
Skip to content

Koninginnekruid

Eupatorium maculatum ‘Phantom’

Indrukwekkende plant met bloemschermen waar vlinders goed op kunnen landen om nectar te drinken. Wordt ook druk door bijen bezocht. Mooie roodpaarse stengels en een dieproze-paarse bloeiwijze.

Fraaie verhalen
Het geslacht Eupatorium is genoemd naar Mithridates VI Eupator, ook wel bekend als Eupator Dionysus. Deze koning van Pontus (gelegen ten zuidoosten van de Zwarte Zee) leefde in de eerste eeuw voor Christus en was een belangrijke tegenstander van het toenmalige Romeinse Rijk. Zijn vader werd vermoord toen hij nog jong was en uit angst dat hem hetzelfde zou overkomen, nam hij dagelijks kleine hoeveelheden van verschillende soorten gif in, om zichzelf immuun te maken. Hij zou ook een van de eupatoriumsoorten hiervoor gebruikt hebben. Na de nederlaag tegen Pompeius wou Mithridates zelfmoord plegen door zichzelf te vergiftigen, maar met geen enkel gif lukte dit omdat hij tegen alle immuun was geworden.

Toepassingen
Koninginnekruid word ook wel leverkruid genoemd, omdat het vroeger een geneesmiddel was voor geelzucht (leverziekte).

Bij de Germanen was het koninginnekruid gewijd aan Donar, de god van donder en bliksem. Hij werd in huizen opgehangen ter bescherming tegen blikseminslag. De kerk keurde dit heidense gebruik af en veranderde het in een aanvaardbaar christelijk gebruik: in augustus kon men in de kerk een bundel inheemse kruiden met onder meer koninginnekruid laten wijden. Vervolgens kon men thuis de kruidwis ophangen als bescherming tegen blikseminslag.

Herkomst
Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, wilde bijen en andere insecten. Koninginnekruid wordt druk bezocht door honingbijen, solitaire wilde bijen, hommels en andere insecten. Het trekt opvallend veel vlinders aan, waaronder atalanta, dagpauwoog, landkaartje, citroenvlinder en kleine vos. Het is de waardplant voor verschillende soorten kool- en kokermotten.

Algemeen
Vlinder- en bijenplant met als kenmerkende eigenschap zeer grote bloemen die al laag beginnen te vertakken. De plant heeft een aangenaam zoete, vanilleachtige geur.

Standplaats
Verlangt een vochthoudende bodem in de zon/halfschaduw. Geschikte plant voor achter in de border of om hoogtes mee op te vullen.

Hoogte
160-180 cm

Bloeitijd
Augustus-september

Bloeiwijze
Schermvormig, zeer wijd vertakt

Kleur
Roze-purper

Hoe te vermeerderen
De plant vormt zaad dat zich over grote afstanden verspreidt. Tijdig ingrijpen is gewenst. Zaaien in maart/april in zaaibakje of onder glas. De kiemtemperatuur is 10-16 °C. Kan ook vermeerderd worden door het afnemen van een wortelstok of scheuren.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
LET OP: Het is twijfelachtig of er zaadjes van gewonnen kunnen worden. Nadere info hierover bij de zadenbieb