Euphorbia griffithii ‘Fireglow’ is een opgaande wolfsmelk die ongeveer 80 tot 100 cm hoog wordt. Het is een zich uitbreidende, wortelstokachtige, kruidachtige vaste plant die groeit met veel rechtopstaande roodachtige stengels en smalle donkergroene bladeren met rode centrale aderen, die in de herfst rood en geel worden. In de zomer produceert hij bloemhoofdjes van schitterend rood en geel. De naam ‘Fireglow’ verwijst naar de oranje schutbladeren die de bloemen omvatten. Euphorbia griffithii ‘Fireglow’ is, door de opgaande groeiwijze en het mooie blad, eigenlijk onmisbaar in een oranje themaborder.
Fraaie verhalen
De Latijnse soortnaam griffithii verwijst naar William Griffith (1810-1845), een Britse natuuronderzoeker en botanicus.
Toepassingen
Het scherpe melksap wordt al eeuwenlang gebruikt om wratten te verwijderen en ook huiduitslag kon men ermee genezen. Zo komt de plant aan zijn Texelse naam ‘wrattenkruid’. Om de werking van het melksap te garanderen moest de plant voor zonsopgang geplukt worden terwijl er geroepen werd ‘Gaat allen mee, gaat allen mee.’
Herkomst
Bhutan, Tibet en het zuidwesten van China
Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, bijen
Algemeen
Hoort bij de wolfsmelkfamilie met groene langwerpige bladeren. De plant is zeer goed winterhard (-15 °C), bladverliezend.
Standplaats
Zonnig tot halfschaduw. Elke grondsoort
Hoogte
80-100 cm hoogte, breedte 80 cm
Bloeitijd
April-juni
Bloeiwijze
De bloemen zitten in bolvormige schermen met oranje en rode schutbladen aan het eind van de stengels.
Kleur
Oranjerood. Het blad krijgt in het najaar een warmrode/gele kleur.
Hoe te vermeerderen
Wanneer de wolfsmelk het op een plek goed doet, verspreidt hij zich gemakkelijk. De zaden, klein en gegroefd, zitten in eivormige capsules die zich in de late zomer vormen. Je kunt ook zaaien in september in een mengsel van aarde en zand.
Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.
Weetjes
Wolfsmelk kan een allergische reactie op de huid veroorzaken. Wees voorzichtig, de witte latex in de stengels, bladeren en wortels is giftig. Draag voor de zekerheid altijd tuinhandschoenen tijdens het tuinieren.