Skip to content
Skip to content

Yuccabladige kruisdistel

Eryngium yuccifolium

Eryngium Yuccifolium, ook bekend als ratelslangmeester, knop eryngo en knop slangenwortel. Kreeg de soortnaam Yuccifolium omdat het blad aan dat van de yucca doet denken.

Fraaie verhalen
De gemeenschappelijke naam ‘ratelslangmeester’ komt van het gebruik van de wortel door sommige inheemse Amerikanen als tegengif voor het gif van de ratelslang. Vezels van de plant waren grondstof voor schoenen van inheemse Amerikanen in het Midden-Westen van de Verenigde Staten.

Toepassingen
Snijbloem en droogbloem

Herkomst
Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Veel insecten, waaronder bijen met korte en lange tong, vliegen, kevers en vlinders, maar vooral wespen. Hij is een larvale gastheer voor de ratelslangmeesterboormot (Papaipema eryngii).

Algemeen
Een stijf opgaande kruisdistelsoort, een overblijvend kruid van de peterseliefamilie (Apiaceae). Het blad is lang en smal met scherpe punt, 15-100 cm lang en 1 tot 3 cm breed. Winterhard, bladverliezend. Het wortelsysteem bestaat uit een centrale penwortel omgeven door dikke, vlezige, vezelige wortels.

Standplaats
Zonnige plaats, goed doorlatende grond, licht zure tot alkalische grondreactie is het best.

Hoogte
120-140 cm

Bloeitijd
Juli-augustus

Bloeiwijze
Met 10-40 dichte, bolvormige bloemschermen aan de bovenkant van elke stengel. Elk van deze gecondenseerde schermen heeft een diameter van 1-3 cm en lijkt op kogelronde bloemhoofdjes, met buisbloempjes die helemaal open staan. De individuele bloemen in de schermen zijn klein, 3-4 mm in diameter en hebben een vage, honingachtige geur. Onder elke bloem zit een stekelig groen schutblad, en onder elk bloemencluster een kleine sterachtige rozet van stekelige schutbladen.

Kleur
Groenachtig wit of blauwachtig wit

Hoe te vermeerderen
Zaait vaak zelf een beetje uit tot een goede hoeveelheid in tuinen. Zaaien in april-juli, eerst op een warm plekje; als er na vier weken nog geen kieming is, dan het zaaisel een koudeperiode geven (in de koelkast) van twee tot vier weken. Opnieuw in de warmte moet kieming volgen, anders het koelproces herhalen.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Nadat de bloemknoppen opengaan, rijpt het stuifmeel en komt het vrij twee tot drie dagen voordat de stempels ontvankelijk worden. Dit maakt het onwaarschijnlijk dat het stuifmeel van een bepaalde bloem de stempel van dezelfde bloem bevrucht en stimuleert zo kruisbestuiving. De plant heeft een ongewoon hoge zaadzetting (bijna 90%).