Skip to content
Skip to content

Kruisdistel

Eryngium bourgatii

Eryngium bourgatii, een kruisdistel, bloeit met opvallende kogelvormige bloemen, met stekelige, marmerachtige schutbladeren. De bloemen staan op dunne stengels vrij hoog boven het blad. Het is wel een plant om met handschoenen aan te pakken!

Fraaie verhalen
In de Pyreneeën kun je Eryngium bourgatii in het wild aantreffen. Daar staat hij meestal op droge rotsen van kalksteen op een hoogte tot ruim 2000 m.

Toepassingen
De geslachtsnaam Eryngium komt van het Griekse woord voor ‘plant die wordt gebruikt om verstopping te genezen’. Vroeger gebruikten inheemse Amerikaanse bevolkingsgroepen en Europeaanse kolonisten de verschillende delen van de plant als geneesmiddel. Hij werd gebruikt bij de behandeling van verschillende spijsverteringsstoornissen, waaronder de ‘uitdrijving van wormen’. De bloemen kunnen gedroogd worden, mits dit gebeurt voordat de bloempjes uit de bolletjes komen. De plant is dus zowel als snijbloem als als droogbloem te gebruiken.

Herkomst
Frankrijk, Marokko, Libanon, Turkije en Spanje

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
Hoort bij de composietenfamilie (Asteraceae). Het blad heeft is gemarmerd groen. De vaste plant is uitstekend winterhard.

Standplaats
Zonnige plaats, iets kalkhoudende bodem, goed doorlatende grond. Verdraagt zeer goed droogte, hitte en wind.

Hoogte
20-50 cm

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
Kogelronde bloemhoofdjes met buisbloempjes die helemaal open staan.

Kleur
Staalblauw

Hoe te vermeerderen
Te vermeerderen door de wortelstokken in de winter te delen.
Zaaien in maart-april in een zaaibakje of potje. Verspenen en koeler opkweken. Verpotten zodra de plant goed ontwikkeld is en in het najaar uitplanten. Ter plekke zaaien in september-oktober. De zaden zullen het voorjaar erop kiemen. Uitdunnen op 15 cm. Let op: bij gecontroleerd zaaien kan het zijn dat het zaaisel een koudebehandeling nodig heeft.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
De plant werd in 1766-1767 vernoemd naar een Franse arts genaamd Bourgat. Hij verzamelde planten in de Pyreneeën in het gezelschap van Antoine Gouan, de auteur van de soort. Talrijke cultivars zijn geproduceerd voor tuingebruik, waarvan ‘Oxford Blue’ de ‘Award of Garden Merit’ van de Royal Horticultural Society heeft gewonnen.