Skip to content
Skip to content

Elfenbloem

Epimedium x rubrum

De Epimedium rubrum, een elfenbloem, is een mooie, bodembedekkende plant. De op orchideeën lijkende bloemen in losse trossen steken in april en mei op draadachtige stengels gracieus uit boven de nieuw uitlopende bladeren. Ze lijken wat op de gespoorde bloemen van de akelei. De kelkbladen van de bloem worden niet groter dan 1,5-2 cm. Elke bloem heeft vier honingnapjes.

Fraaie verhalen

Toepassingen
Aan de plant worden lustopwekkende eigenschappen toegeschreven. Volgens overlevering zou deze werking ontdekt zijn door een Chinese geitenherder die verhoogde seksuele activiteit bij zijn dieren waarnam nadat ze van de planten gegeten hadden. De Chinese naam is yin yang huo, wat letterlijk ‘geil geitenkruid’ betekent, net als de Engelse naam Horney goat weed. Het wordt als voedingssupplement verkocht, gewoonlijk als onverwerkt kruid of als pil, apart of samen met andere supplementen. Niks zeggen en lekker in de tuin zetten dus.

Herkomst
Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, bijen en andere insecten

Algemeen
Meerjarige bloeiende plant, horend bij de familie Berberidaceae. Verspreidt zich via wortelstokken. De hartvormige bladeren hebben een rode tint. De plant is winterhard, bladhoudend en bestand tegen temperaturen onder -20 °C. In februari of maart, voordat de nieuwe bladeren en bloemen verschijnen, kun je de stengels of het oude blad afsnijden voor mooi fris en helder gekleurd loof. Door deze voorjaarssnoei zijn de bloemen nog beter te zien. Epimedium wordt nog weleens aangevreten door de taxuskever of aangetast door het komkommermozaïekvirus, dat een vervormde, gevlekte groei veroorzaakt. Verwijder en vernietig aangetaste planten direct. Zorg verder dat de plant niet verdroogt. Als bodembedekker op schaduwrijke plekken in de tuin.

Standplaats
Zon of halfschaduw. Grondsoort kan humusrijk, matig voedselrijk of menggrond van zand/klei/leem zijn, de bodem licht zuur tot licht kalkrijk, vochtig, goed waterdoorlatend.

Hoogte
20-60 cm hoogte, breedte 30-45 cm

Bloeitijd
April-mei

Bloeiwijze
Ook na de bloei is deze elfenbloem door het mooie blad nog decoratief.

Kleur
Karmijnrood

Hoe te vermeerderen
Te vermeerderen door de planten op te nemen, te scheuren en terug te planten. Zaaien bij 20 °C.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes