Skip to content
Skip to content

Kogeldistel

Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’

Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’ bloeit met opvallende, betrekkelijk kleine (2-4 cm) blauwe, kogelvormige bloemen. Hierdoor zijn de planten niet snel topzwaar. Het is een variëteit met een bijzonder grafisch silhouet, breder zilvergrijs blad van 25 cm en niet doornig.

Fraaie verhalen

Toepassingen
Kan gedroogd worden mits dit gebeurt voordat de bloempjes uit de bolletjes komen. Dus zowel als snijbloem als droogbloem gebruikt.

Herkomst
Europa, Rusland, Klein-Azië en Afrika

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, bijen en hommels

Algemeen
Vaste plant, lid van de composietenfamilie (Asteraceae). Doet aan sieruien denken, maar dan met uienbollen aan vertakte stengels met verspreide bladeren. Het blad is zilvergrijs/groen. Heeft geen bijzondere zorg nodig. In het voorjaar afgestorven stengels weghalen.

Standplaats
Zon of halfschaduw, iets kalkhoudende, goed doorlatende grond. Verdraagt zeer goed droogte, hitte of wind. Uitstekend winterhard.

Hoogte
50-100 cm

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
Kogelronde bloemhoofdjes met buisbloempjes die helemaal open staan

Kleur
Donker staalblauw

Hoe te vermeerderen
Te vermeerderen door de planten te delen, zaad in de herfst of wortelstokken in de winter. Zaaien in maart-april onder glas. Kiemtijd: zeven tot veertien dagen. Na ontkiemen koeler zetten, verspenen en opkweken. Oppotten in het najaar, uitplanten in de tuin. Ter plekke zaaien in mei-juni en september-oktober, uitdunnen op 15 cm. De plant is niet 100% zaadvast. Het kan zijn dat de zaailingen qua kleur of andere kenmerken afwijken van de moederplant.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Niet doornig