Skip to content
Skip to content

Zonnehoed

Echinacea pallida

Misschien ken je de Echinacea door de druppeltjes of pilletjes van Dr. Vogel? De medicinale eigenschappen van delen van deze plant zijn al sinds lang bekend.

Fraaie verhalen

Toepassingen
Echinacea zijn van oudsher bekend om hun medicinale eigenschappen. Voor (homeopathische) medicijnen wordt vooral de Echinacea purpurea gebruikt, maar ook de Echinacea pallida, zij het in mindere mate. Met name de wortels bevatten antibiotische en immuunsysteem versterkende stoffen.

Herkomst
Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, bijen en andere insecten

Algemeen
De Echinacea pallida wordt ook wel egelzonnehoed genoemd en hoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). Hij is ongeveer 80 cm hoog, heeft groene, langwerpige, fijn getande bladeren en een bloem met smalle, omlaag hangende bloemblaadjes rond een conisch centrum. Hij wordt wel eens verward met de Echinacea angustifolia; de bloemblaadjes zijn echter langer en smaller. Dat ze wat naar beneden hangen, maakt de plant minder stijf.

Standplaats
Volle zon of lichte schaduw. Groeit goed in humushoudende, redelijk droge grond.

Hoogte
80-90 cm

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
Smalle, omlaag hangende bloemblaadjes rond een conisch centrum. Het hart is wat bol, de bloemblaadjes ogen wat ‘rommelig’.

Kleur
Lila, met een oranjeroze hart

Hoe te vermeerderen
Echinacea kan vermeerderd worden door scheuren in de herfst en wortelstek in de winter.
Wil je zelf zaad winnen, wacht dan tot het kegeltje waarin het zaad rijpt droog en bruin is. Knip het van de plant en verpulver het voorzichtig. Tussen de vliesjes zie je stevige grijze of bruine puntjes zitten die wat doen denken aan een afgebroken potloodpuntje. Dát zijn de zaden. Zaaien kan in het voorjaar direct in de volle grond, of door eerst voor te zaaien in een zaaibak.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes