Skip to content
Skip to content

Ruwe smele

Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’

Een sterke en betrouwbare grassoort die niet te hoog wordt. Vooral de bloeiwijze met wolkachtige, elegante pluimen tot diep in het najaar maakt Deschampsia een zeer bruikbare plant voor de nazomer- en najaarstuin en ook voor natuurtuinen of tuinen met een natuurlijke uitstraling. De pluimen staan op stevige stengels die hoog boven de graspol zelf uitsteken. Vooral aangeplant in grote groepen zorgt hij voor een imponerend effect, eventueel in de buurt van een vijver.

Fraaie verhalen
Een ode aan het gras. Gras vormt de fundering van onze samenleving. Gras is een overlever. Gras is overal. En toch voelt het als een vergeten plant, ‘gewoon’ gras. Gras kan tot de grond worden afgegraasd, worden geoogst of gemaaid, verbrand of vertrapt, maar het zal altijd weer opkomen. Wereldwijd zijn er zo’n 10.000 verschillende grassen. In Nederland vind je ongeveer 120 soorten in het wild.

De grassen zijn economisch gezien een van de belangrijkste plantenfamilies. Gedomesticeerde graangewassen zoals mais, tarwe, rijst, gerst en gierst vormen een groot deel van het basisvoedsel voor de mens. Sommige soorten worden wereldwijd gebruikt als bouwmateriaal, zoals bamboe, riet en stro.

Gras speelt misschien niet de hoofdrol in legendes of mythologische verhalen, maar is wel verankerd in onze cultuur. Dit merk je bijvoorbeeld door het gebruik van het woord ‘gras’ in onze taal. Er zijn vele spreekwoorden over gras; weet jij wat alle spreekwoorden betekenen?

Het gras is altijd groener bij de buren
Er geen gras over laten groeien

Toepassingen

Herkomst
Europa

Welke insecten trekt de plant aan?
Waardplant van de microvlinder Elachista albifrontella

Algemeen
Deschampsia cespitosa is een wilde, vaste plant uit de grassenfamilie (Poaceae), die vrij algemeen voorkomt. De luchtige bloeiwijzen, die net wolken lijken, en de sierlijke groeiwijze maken dit meerjarige gras de moeite waard voor elke tuin.
De plant vormt grote, dichte pollen, die tot bultvormige zoden kunnen uitgroeien. De stevige stengels staan rechtop en zijn glad. De bladeren zijn 2-5 mm breed, meestal vlak, en de bovenkant is geribd en zeer ruw. Het ongeveer 5 mm lange tongetje (ligula) is puntig.

Standplaats
Zon of halfschaduw. Doet het goed op bijna elke bodem; voorkeur voor licht vochtige grond: natte, voedselrijke, min of meer zure grond in grasland, uiterwaarden, loofbossen, dijken, laagveenmoerassen en waterranden. Winterhard.

Hoogte
75 cm

Bloeitijd
Juni-juli

Bloeiwijze
Tot 20 cm lange pluimen. De aartjes zijn 4-6 mm lang, meestal tweebloemig en hebben vliezige, glanzende, stompe kelkkafjes die groen, zilverkleurig, goudachtig of paars kunnen zijn. De kafnaaldjes van de onderste kroonkafjes steken niet buiten de kelkkafjes uit. De vrucht is een graanvrucht.

Kleur
Roodachtig zilveren bloeiwijzen, verkleurend naar goudgeel in het begin tot eind van de zomer.

Hoe te vermeerderen
Scheuren in het voorjaar of begin zomer, zaaien in het voor- of najaar ter plaatse.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
De naam verwijst naar de 18-19de-eeuwse Franse natuurkenner Louis Deschamps.