Skip to content
Skip to content

Dahlia

Dahlia ‘Honka Roze’

De koningin van de zomerbloeiende knollen! De grote verscheidenheid aan kleur en vorm, de adembenemende, volmaakte vorm en de goede houdbaarheid in de vaas maken de dahlia zo populair. Dahliakenners herkennen deze groep als nauw verwant met de oorspronkelijke soort: enkelbloemig met lange, dunne lintbloemen. Door de ijverige bloei een extra aanrader! Het meest opvallend aan de dahlia zijn de bloemblaadjes: soms effen van kleur, maar vaak opvallend fel met spikkels of streepjes. Sommige bloemen hebben een rij met blaadjes, andere bestaan uit tientallen blaadjes. De prachtige bloem heeft echt veel kleur- en vormvariaties. De blaadjes zijn bijvoorbeeld rond, sprietig of opgerold. Er zijn dahlia’s die wel 1,5 meter lang zijn en een bloemdiameter hebben van meer dan 20 cm. Kortom: opvallende verschijningen.

Fraaie verhalen

Toepassingen

Herkomst
Mexico

Welke insecten trekt de plant aan?

Algemeen
De dahlia is een van oorsprong Mexicaans knolgewas dat rond 1800 meegenomen werd van Amerika naar Europa. Hier werd de blaadjesbol vernoemd naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl. Sinds 1813 wordt de dahlia door professionele kwekers geteeld.

Standplaats
Volle zon/lichte schaduw. Vruchtbare grond, humusrijk, vochtig, goed gedraineerd. Matig winterhard, kan geen vorst verdragen.

Hoogte

Bloeitijd

Bloeiwijze

Kleur

Hoe te vermeerderen

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes