Skip to content
Skip to content

Dahlia

Dahlia ‘Honka’

De koningin van de zomerbloeiende knollen! De grote verscheidenheid aan kleur en vorm, de adembenemende, volmaakte vorm en de goede houdbaarheid in de vaas maken de dahlia zo populair. Dahliakenners herkennen deze groep als nauw verwant met de oorspronkelijke soort: enkelbloemig met lange, dunne lintbloemen. Door de ijverige bloei een extra aanrader! Het meest opvallend aan de dahlia zijn de bloemblaadjes: soms effen van kleur, maar vaak opvallend fel met spikkels of streepjes. Sommige bloemen hebben een rij met blaadjes, andere bestaan uit tientallen blaadjes. De prachtige bloem heeft echt veel kleur- en vormvariaties. De blaadjes zijn bijvoorbeeld rond, sprietig of opgerold. Er zijn dahlia’s die wel 1,5 meter lang zijn en een bloemdiameter hebben van meer dan 20 cm. Kortom: opvallende verschijningen.

Fraaie verhalen
Bijna vier eeuwen geleden werd in Mexico voor het eerst een plant beschreven die enige gelijkenis vertoont met onze dahlia. Het was Francisco Hernandez die in 1615 in een serie boeken waarin hij planten en dieren van Nieuw Spanje beschreef (de ‘thesaurus’), voor het eerst melding maakte van dit gewas. Hij noemde de plant cocoxochitl of acocotli, de naam die de Azteken aan de plant gaven, die haar als tuinplant kweekten. De beschrijving van de plant werd pas honderd jaar later in Rome uitgegeven. Hij verscheen in de literatuur van de Fransman N.J. de Menonville, die in 1787 verslag deed van een reis naar Mexico. Twee jaar later zond de Spaanse directeur van de botanische tuin in Mexico, Vincente Cervantos, zaden van de plant naar Abbe Cavanilles, de directeur van de koninklijke tuin te Madrid. Deze zaden ontkiemden en brachten planten voort met verschillende kleuren, die Cavanilles ervan overtuigden dat hij met een nog onbeschreven geslacht van doen had.

Toepassingen
Dahlia‘s zijn prachtig als snijbloemen. Vul een schone vaas met kraanwater op kamertemperatuur. Voeg snijbloemenvoedsel toe voor een langere houdbaarheid. Snijd de bloemstelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje. Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangen. Zet dahlia‘s niet in de tocht, in de volle zon, bij de verwarming of dicht bij een fruitschaal. Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater want dahlia‘s drinken bijzonder veel.

Herkomst
Mexico

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
De dahlia is een van oorsprong Mexicaans knolgewas dat rond 1800 meegenomen werd van Amerika naar Europa. Hier werd de blaadjesbol vernoemd naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl. Sinds 1813 wordt de dahlia door professionele kwekers geteeld.

Standplaats
Volle zon/lichte schaduw. Vruchtbare grond, humusrijk, vochtig, goed gedraineerd. Matig winterhard, kan geen vorst verdragen.

Hoogte
70-90 cm

Bloeitijd
Juli-november

Bloeiwijze
Dahlia ‘Honka Red’ heeft mooie open bloemen met bloemblaadjes die ver uit elkaar staan. Bloemgrootte 5-7 cm.

Kleur
Geel, wit, roze, rood

Hoe te vermeerderen
Houd voor de plantdiepte drie maal de hoogte van de knol aan.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Dahlia‘s staan symbool voor weelde, kracht en voor de boodschap ‘voor altijd de jouwe’.