Skip to content
Skip to content

Dahlia

Dahlia ‘Glory of Heemstede’

De koningin van de zomerbloeiende knollen! De grote verscheidenheid aan kleur en vorm, de adembenemende, volmaakte vorm en de goede houdbaarheid in de vaas maken de dahlia zo populair. Steeds meer mensen, maar zeker ook tuinarchitecten, tuinontwerpers en hoveniersbedrijven, ontdekken de kracht van dahlia‘s in vasteplantenborders. Het oprooien in de herfst wordt als groot nadeel gezien, maar een zachte winter overleeft de dahlia met gemak.

Fraaie verhalen
Eigenlijk is het belang van de dahlia in de Azteekse cultuur een Europese mythe, een goed verkooppraatje. Vroeger werd vaak gezegd dat de dahlia een belangrijke voedselbron en medicijn voor de Azteken was. Ook meende men dat de steel van de bloem gebruikt werd voor irrigatie en watertoevoer. Er werd gezegd dat de bloem vereerd werd en de favoriete bloem was van Montezuma II, de negende Azteekse keizer van Mexico.

Deze mooie verhalen over de dahlia uit de Nieuwe Wereld zorgden ervoor dat hij in Europa een modebloem werd waarvoor hoge prijzen betaald werden. Er ontstond een echte ‘dahliamanie’ en de bloemen werden zelfs tegen zeldzame diamanten geruild.

In alle eerlijkheid, de Azteken hebben wel een legende over het ontstaan van bloemen en de god Quetzlcoalt. Deze Azteekse gevederde slangengod van wind, water, lucht, vruchtbaarheid, lente, plantengroei, mais, priesterschap, wijsheid en leven was een van de belangrijkste goden van de Azteken.

Toepassingen
Het is een uitstekende snijbloem en hij is lang houdbaar in de vaas. Het beste tijdstip om dahlia‘s te snijden is vroeg op de dag. Zet de stelen direct in lauwwarm water met snijbloemenvoedsel.

Herkomst
Mexico

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
De Dahlia ‘Glory of Heemstede’ is een gevuldbloemige dahlia die behoort bij de cultivargroep decoratief-bloemige dahlia‘s. Bij deze groep zijn de lintbloemen breed en de bloemen middelgroot tot groot en goed gevuld.

Standplaats
Bij voorkeur een zonnige plek in goed doorlatende, vruchtbare tuingrond.

Hoogte
90-130 cm

Bloeitijd
Juli-oktober

Bloeiwijze
Dahlia‘s bloeien het rijkst in de volle zon.

Kleur
Geel

Hoe te vermeerderen
Bewaar dahliaknollen na de bloei op een vorstvrije plaats en je hebt er jarenlang plezier van. Je kunt ze in het voorjaar planten. Dahlia ‘Glory of Heemstede’ is vorstgevoelig, pas dus wel op met late nachtvorst. Graaf een ruim plantgat, maak de aarde los en vul het plantgat met goede potgrond. Leg de knollen voorzichtig in het plantgat en dek ze af met 3-5 cm aarde. De plantafstand van de knollen is 30-60 cm. Geef ze na het planten meteen wat water.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Om nog eerder van de bloei te genieten kun je dahliaknollen voortrekken. Begin in maart met de knollen in een pot te plaatsen, zet deze op een warme plek, bijvoorbeeld op zolder. Hou de grond regelmatig goed vochtig. Vanaf mei kunnen de jonge plantjes met de pot naar buiten; doe dit geleidelijk elke dag wat langer om ze te laten wennen aan de temperatuur. Houd er rekening mee dat er in mei soms nog nachtvorst kan optreden. Lukt dit allemaal? Dan kun je vanaf juli al de eerste bloemen verwachten.