Skip to content
Skip to content

Krokus

Crocus chrysanthus ‘Cream Beauty’

Deze krokus is niet alleen aantrekkelijk, maar ook rijkbloeiend, krachtig en betrouwbaar in iedere tuin.

Fraaie verhalen
De krokus wordt ook wel de bloem van Aurora genoemd, naar de Romeinse god van de dageraad. De Grieken wisten zijn schoonheid naar waarde te schatten en zagen in hem het beeld van Eos (de Griekse naam voor Aurora), de verkwikkende, opwekkende frisheid van de vroege morgenstond aan wie ze de bloem wijdden. In de Griekse mythologie wordt verteld dat wanneer Zeus en Hera zich op de Ida verenigen, de krokus, lotus en hyacint uit de aarde ontspringen. Crocus is een zoon van onbekende afstamming die verliefd werd op de mooie Smilax. Dit tweetal wordt vooral herinnerd omdat zij door de goden in bloemen werden veranderd.

Toepassingen

Herkomst
Balkan en Turkije

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, bijen en hommels

Algemeen
Kleinbloemige, botanische krokus die mooi crèmekleurig is. Hoort bij de Iridaceae-familie. De bollen 5 cm uit elkaar planten. Crocus chrysanthus is kleiner dan Crocus vernus maar geeft per bol vaak meer geurende bloemen. Mooi in het gazon, in potten of in groepen geplant voor in de bloemborder of onder heesters en bomen.

Standplaats
Warme, droge plek

Hoogte
10-15 cm

Bloeitijd
Februari-maart

Bloeiwijze
Roomwitte bloem waarvan de bloemblaadjes lichter worden richting de uiteinden, met fel oranje meeldraden

Kleur
Crème/romig gele bloemen met paarse marges en een groene basis. De feloranje meeldraden vallen erg op.

Hoe te vermeerderen
Bollen van 5 cm, planttijd oktober-december. Vermeerdert zich door de knolstengel: elke bloemstengel wordt een nieuwe knol. Zeer geschikt voor verwildering en meerjarige bloei.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Winnaar van de prestigieuze Award of Garden Merit. Tijdens de bloei worden stuifmeelkorrels op het stempel afgezet. Het vruchtbeginsel zit diep onder de grond. De korrels gaan op het stempel kiemen, waarbij een stuifmeelbuis naar binnen groeit en het stijlkanaal gaat passeren. De stuifmeelbuizen moeten daarbij wel 5 tot 10 cm overbruggen om het vruchtbeginsel te bereiken.
Na de bloei en de bevruchting gebeurt iets eigenaardigs. De bloemsteel waarop het vruchtbeginsel staat, groeit als een telescoop uit, totdat de doosvrucht net, of zelfs enkele centimeters, boven het bodemoppervlak uitsteekt. Op deze manier kunnen de zaden efficiënt verspreid worden. Daarbij kunnen mieren ook een rol spelen. Aan krokuszaden zit een vet- en koolhydraatrijk uitsteeksel, een mierenbroodje, waardoor mieren met de zaden aan de haal gaan. In het najaar zijn de doosvruchten te zien, ze steken als een torentje boven de grond uit.