Skip to content
Skip to content

Eenstijlige meidoorn

Crataegus monogyna

Crataegus behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae).

Fraaie verhalen
De Griekse godin Hera beviel van haar kinderen Ares, de god van de oorlog, en Eris, de godin van de twist, nadat zij de bloesem van een meidoorn had aangeraakt. De bloeiende takken zijn nog steeds een vruchtbaarheidssymbool en worden dan ook aan pasgetrouwde stellen gegeven.

Toepassingen
Vroeger vierde men het meifeest ter ere van de overwinning van de zomer op de winter. Tijdens dit feest werd een meidoorn, ook wel meiboom genoemd, geplant als symbool van vruchtbaarheid.

De meidoorn werd ook als ‘oprichtingsboom’ geplant bij de bouw van een huis. Hij werd met eieren en bonte linten versierd, en ook werd er vaak geld in gehangen om de nieuwe huiseigenaren geluk te brengen.

Herkomst
Komt bijna overal in Europa, West-Siberië en Noord-Afrika voor, meestal als struik.

Welke insecten trekt de plant aan?
Nachtvlinders, kevers en wespen

Algemeen
Crataegus is een winterharde, bladverliezende struik. Hij heeft een lage kroon, de vertakkingen bevinden zich dicht bij de grond. De twijgen zijn bruin tot donkerrood, de takken zijn eerst glad met een bruine schors, maar worden later donkerder met ruwe gebarsten tot geribbelde schors. Aan de takken zitten lange doorns van 1-2,5 cm. De knoppen zijn klein, roodachtig zwart en schubbig.
De bladeren zijn matgroen van boven en hebben ingezaagde randen. De nerven hebben aan de voet en in de oksels witte haartjes. De omtrek van het blad is driehoekig tot eivormig. De diep ingezaagde bladeren hebben drie tot zeven lobben met een bladsteel van ongeveer 3,5 cm. Hierdoor is het een dichte struik met weinig doorkijk als hij in het blad staat.
De meidoorn kan het best gesnoeid worden in de periode van eind februari tot juni. Dit hoeft echter niet. Door de doorns is het noodzakelijk bij het snoeien handschoenen te dragen.

Standplaats
Zon, schaduw of halfschaduw

Hoogte
4,5 tot 10 m hoog

Bloeitijd
Mei-juni

Bloeiwijze
Tuilen. De bloemen zijn ongeveer 0,8-1,5 cm breed met komvormige kroonblaadjes. Deze overlappen elkaar gedeeltelijk. De meeldraden zijn paarse helmknoppen, deze worden zwart door het pollen.

Kleur
Wit

Hoe te vermeerderen
De eivormige steenvruchten zijn ongeveer 1 cm groot en verkleuren tijdens het rijpen van groen naar donkerrood. De struik is tweeslachtig.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Vroeger werd de meidoorn gebruikt om graslanden en weiden te omheinen. Sommige van deze hagen zijn honderden jaren oud. Zeer oude struiken vindt men In oude landschapstypen zoals het Maasheggengebied en het oude landbouwcultuurlandschap van het Limburgse heuvelland. Het zijn prachtige landschapselementen die hoog gewaardeerd worden en vaak al op zeer oude landkaarten zijn afgebeeld, zoals bijvoorbeeld op de Tranchotkaarten