Skip to content
Skip to content

Cosmea

Cosmos bipinnatus ‘Xanthos’

Xanthos betekent geel in het Grieks en dat is precies wat deze nieuwe Cosmos bipinnatus is: een unieke, zachte gele kleur. Xanthos is compact, vroeg bloeiend en uniform. Deze rijk bloeiende Cosmos is uitstekend geschikt voor de patio en het terras, en een echte blikvanger in de border. Xanthos voegt een spiksplinternieuwe kleur toe aan het compacte cosmossegment. Een absolute doorbraak in de veredeling!

Fraaie verhalen
Xanthos is een nieuwe lage, vroeg bloeiende Cosmos met een unieke zachtgele kleur. In het ‘Jaar van de Cosmea’ 2016 is hij bekroond als noviteit en heeft tevens de Gouden Award gewonnen.

Toepassingen
Te gebruiken als snijbloem.

Herkomst
Mexico

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
Cosmos bipinnatus, in de volksmond cosmea of Mexicaanse aster genoemd, is een middelgroot bloeiende, kruidachtige plant. De soort is populair als sierplant in gematigde klimaatzones. Lid van de composietenfamilie.

Standplaats
Vochthoudend, vochtig, nat/moerassig

Hoogte
60 cm

Bloeitijd
Juni-september

Bloeiwijze
Enkelbloemig, diameter van 6 cm

Kleur
Zachtgeel

Hoe te vermeerderen
Zaaien voor de pot vanaf week 10 bij 18 °C. Teel verder bij 12-16 °C. Direct zaaien in de tuin vanaf week 18. Uitplanten vanaf drie weken na zaaien op 25 cm x 25 cm afstand op een zonnige standplaats of in de halfschaduw. Het duurt ongeveer 70 dagen van zaaien tot bloei.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Snoei is bij deze plant niet nodig.