De schijnhazelaar valt niet alleen op door de lichtgele bloemen in de lente, maar krijgt ook in het najaar een prachtige rood/gele herfstkleur. Gedurende het hele jaar is het een mooie solitaire sierheester, maar hij combineert ook heel goed met voorjaarsbollen.
Fraaie verhalen
In Japan wordt deze heester Hyugamizuki genoemd; dit betekent sterrenhout, omdat de gele bloemen aan de kale takken op sterren aan de hemel doen denken.
Toepassingen
…
Herkomst
Japan, Korea
Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, bijen en hommels
Algemeen
De schijnhazelaar is een kleine struik met fijne takken die maximaal anderhalve meter hoog wordt, maar meestal wel uitgroeit tot een brede struik. In Azië kan hij tot 7 meter hoog worden. De naam Corylopsis is een samentrekking van de Griekse woorden korulos, dat hazelaar betekent, en opsis, dat aanblik betekent, en verwijst naar de bladeren die op die van de hazelaar lijken. Deze laatste hoort echter bij een heel andere familie.
Pauciflora klopt eigenlijk niet, want dat betekent ‘met weinig bloemen’, terwijl de struik juist heel veel bloemen heeft. Ook de Engelse naam ‘winter hazel’ klopt niet helemaal, omdat de struik in het voorjaar bloeit en niet in de winter.
De schijnhazelaar verliest zijn blad in de winter. Het is een naaktbloeier, hij geeft eerst bloemen en pas dan verschijnt het blad. Het frisgroene blad is ondiep getand. Het verkleurt in de herst naar rood/geel. Een heel enkele keer bloeit de schijnhazelaar in september nog een keer, wel minder opvallend omdat de bloemen dan enigszins wegvallen in het blad.
Standplaats
De struik floreert het best op een zonnige plaats met lichte schaduw en met humusrijke, goed doorlatende grond.
Hoogte
100-180 cm
Bloeitijd
Maart-april
Bloeiwijze
Korte hangende trosjes klokvormige bloemen. De trosjes zijn 5 tot 10 cm lang en geuren licht.
Kleur
Okergeel
Hoe te vermeerderen
Je kunt in de zomer kruidachtige of halfverhoute stekken nemen of je kunt ze enten of afleggen.
Stekken is meer voor de hand liggend dan enten, maar ook niet makkelijk. Veel jonge planten worden geïmporteerd uit China en Japan.
Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.
Weetjes
…