Skip to content
Skip to content

Helmbloem

Corydalis cheilanthifolia

Met fijne heldergele, zachtgekleurde bloemtrossen en een varenachtig blad is dit een heel dankbaar plantje. Het groeit graag op plekken waar verder niet veel wil groeien, bijvoorbeeld tussen tegels of in een spleetje tussen de muur en de stoep. Vaak zie je het bij verschillende huizen naast elkaar in de tuinen en tussen stoeptegels staan doordat het zichzelf verspreidt.

Fraaie verhalen
De naam Corydalis komt van het Griekse korydalis, dat leeuwerik betekent. De spoor van de plant lijkt op die van de kuifleeuwerik, dit geeft ook de Duitse naam Lerchensporn weer. In het Engels heet hij larkspur en in het Frans pied d’alouette.

Toepassingen

Herkomst
Zuid-Europa

Welke insecten trekt de plant aan?
De plant is in trek bij bijen en vlinders. Laat de bloemen na de bloei aan de plant zitten, dan hebben de vogels er ook nog wat aan.

Algemeen
Lid van een grote familie van de Corydalis, Papaveraceae. Het heet ook wel helmbloem vanwege de vorm van de bloempjes en lijkt een beetje op het familielid, de holwortel.

Standplaats
Is niet zo kieskeurig, houdt van halfschaduw, zon en schaduw en kan tegen arme grond. Zandachtige, goed doorlatende grond heeft de voorkeur. De plant kan ook gedijen in een rotstuin.

Hoogte
15-25 cm

Bloeitijd
April-juni

Bloeiwijze
Fijne, trosvormige bloemetjes

Kleur
Zachtgele bloemen en bronsgroen, varenachtig blad

Hoe te vermeerderen
Verplaatsen moet je voorzichtig en snel doen. Het plantje blijft enkele jaren waardevol. Om de helmbloem te behouden moet hij zich uitzaaien. Als de omstandigheden juist zijn doet de plant dat zelf. Geschikt voor verwildering.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Dit plantje groeit graag op oude muren en wordt geregeld in steden aangetroffen.