Skip to content
Skip to content

Vederdistel

Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’

Wie gaat er nu een distel in de tuin zetten? In oude tuinboeken komt hij niet eens voor, maar gelukkig zijn de tijden veranderd. Deze vederdistel, ook beekdistel genoemd, is een van de mooiste distels, die met een prachtige diep donkerrode kleur bloeit. Anders dan andere distelsoorten heeft de Cirsium rivulare geen stekels aan het blad.

Fraaie verhalen
Veel plantensoorten dragen in hun naam het woord distel. De planten van die soorten hebben meestal bladeren die aan de randen stekels bezitten. Het woord distel is via allerlei omvormingen uiteindelijk afkomstig van het Indo-Germaanse woord steig, dat ‘steken’ betekent.

Rivulare betekent letterlijk ‘groeiend aan een beekje’ en verwijst naar de voorkeur van deze plant om te groeien op vochtige en vruchtbare grond. In de boerenfolklore wordt deze distel geassocieerd met goede grond en gaat men ervan uit dat hun aanwezigheid wijst op vruchtbaarheid.

Toepassingen

Herkomst
Centraal-Europa

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, bijen en hommels

Algemeen
De Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’ hoort tot de composietenfamilie. Het is een prachtige, statige distel die, als hij maar op vruchtbare, vocht opgevende grond staat, jarenlang blijft. Als je de uitgebloeide bloemen steeds wegknipt, kun je het bloeiseizoen verlengen tot ver in de nazomer.

Standplaats
Zon. Op een vruchtbare grond die voldoende vocht bevat blijft hij jarenlang staan. Op droge grond gaat hij aanmerkelijk korter mee.

Hoogte
150 cm

Bloeitijd
Juni-augustus

Bloeiwijze
De bloemen staan aan de top van lange, slanke bloemstengels, soms in gezelschap van andere bloemen aan kleine zijtakken. Ze hebben een ronde, bolle vorm en zijn niet heel groot.

Kleur
Diep donkerrood/bordeauxrood

Hoe te vermeerderen
Anders dan de meeste distels, die mooie zaaddozen produceren, doet deze soort dat niet. De pluizige bol valt heel snel uit elkaar, waarna het zaad verwaait. Hij wordt vermeerderd door wortelstek of door delen in het voor- of najaar. Zaait zich niet uit.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes