Skip to content
Skip to content

Schildpadbloem

Chelone obliqua

Een enkele keer zijn er planten waarbij de standplaats er niet toe doet. Ze doen het overal, van volle zon tot schaduw. Deze Chelone obliqua is daar een van. Een heel sterke plant, die weer en wind trotseert zonder te knakken.

Fraaie verhalen
De plant heeft zijn naam gekregen omdat hij op de rug van een schildpad lijkt. Anderen zijn van mening dat juist de bovenlip van de bloemen lijkt op een schildpad. Hier verwijst de naam Chelone ook naar, Khelônê betekent namelijk schildpad in het Grieks.

Chelone is een nimf in de Griekse mythologie die voorkomt in een van de fabels van Aesopus. Ze was respectloos bij het huwelijk van Zeus met Hera en werd daarom door Hermes in de rivier gegooid. Haar huis viel van de heuvel op haar rug, en zo werd ze in een schildpad veranderd om voor eeuwig te zwijgen.

Toepassingen

Herkomst
Zuidoosten van de Verenigde Staten

Welke insecten trekt de plant aan?
Bijen, hommels en vlinders

Algemeen
De Chelone obliqua is een compacte, opgerichte, stevige vaste plant met donkergroene, lancetvormige bladeren. Het is een onverwoestbare plant die altijd mooi rechtop blijft staan. Als buurplant is hij heel geschikt om planten tot steun te zijn die geneigd zijn wat te gaan hangen.

Standplaats
Zon/halfschaduw heeft de voorkeur, maar hij doet het overal goed.

Hoogte
100 cm

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
Grote bloemen die in een aarvorm boven het blad staan. De aren bestaan uit kleine lipbloemetjes.

Kleur
Lila/roze

Hoe te vermeerderen
Je kunt de Chelone Obliqua ter plekke zaaien in september-oktober. De zaden zullen in het voorjaar gaan kiemen, waarna je ze moet uitdunnen op 5 cm. Ook kun je gecontroleerd zaaien in maart-april in een zaaibakje of potje. Als de plantjes groot genoeg zijn, verspenen en koeler opkweken. Verpotten zodra de plant goed ontwikkeld is en in het najaar uitplanten. Hij is ook te vermeerderen door hem in het voorjaar te delen.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes