Skip to content
Skip to content

Kaukasische vergeet-mij-niet

Brunnera macrophylla

Door de prachtige helder lichtblauwe kleur van de bloemetjes van deze plant zul je hem niet snel vergeten!

Fraaie verhalen
Volgens een Griekse mythe heeft Zeus alle planten een naam gegeven, waarop een klein blauw bloempje ‘Vergeet mij niet!’ riep. De oppergod maakte zich er toen gemakkelijk vanaf door het plantje meteen die naam te geven.

Volgens een Middeleeuwse legende over het plantje plukte een ridder een bosje bloemen voor zijn geliefde, maar viel daarbij in het water en zonk meteen door de zwaarte van zijn harnas. Voor hij verdronk, gooide hij nog snel de bloemen naar zijn jonkvrouw en riep ‘Vergeet mij niet’.

Toepassingen

Herkomst
Kaukasus, Siberië

Welke insecten trekt de plant aan?
Wilde bijen

Algemeen
De Brunnera macrophylla is bijzonder sterk, behoorlijk ongevoelig voor wind en volkomen winterhard. Het is een goede bodembedekker en hij vormt krachtige wortelstokken waaruit meerdere stengels groeien. Het blad loopt al vroeg in het voorjaar uit, is ruw als schuurpapier en heeft een mooie hartvorm. Soms bloeit hij al in maart, met mooie fijne helderblauwe bloemetjes.

Standplaats
Halfschaduw/schaduw. Kan eventueel in de zon, maar dan moet de bodem voldoende vocht bevatten (bijvoorbeeld vochtige veengrond).

Hoogte
30-45 cm

Bloeitijd
April-mei

Bloeiwijze
Losse pluimpjes met kleine, opvallende, intens lichtblauwe, vijftallige bloemetjes op een vertakte steel.

Kleur
Helder lichtblauw

Hoe te vermeerderen
De Brunnera macrophylla wordt vermeerderd door wortelstek, scheuren en via zaad. Je kunt zelf zaad winnen en dit op andere plaatsen uitzaaien.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
De naam Brunnera is een vernoeming naar de Zwitserse plantkundige Steven Brunner, die boeken uitbracht over de reizen die hij maakte.