Skip to content
Skip to content

Ramie

Boehmeria platanifolia

De plant is familie van de brandnetel maar heeft geen brandharen. Hij heeft grote, diep getande, netelachtige lichtgroene bladeren met opvallend rode bladstelen.

Fraaie verhalen
Boehmeria is genoemd naar Georg Rudolf Boehmer (1723-1803), een Duits botanist. De witte en zijdeglanzende vaste bastvezel wordt tot garen gerold waarvan men zeer duurzame en mooie stoffen maakt. Deze weefsels zijn in het Nederlands bekend als graslinnen, in het Duits als Grasleinen, in het Frans als batiste de Canton, in het Engels als grasscloth en in China als graskleed. Het is een van de sterkste natuurlijke vezels en hij wordt zelfs sterker als hij nat is, behoudt zijn vorm, weerstaat kreuken en geeft het weefsel een zijdeachtige glans. Hij is niet zo duurzaam als andere vezels en wordt er daarom samen mee geweven, en verft ook niet zo goed als katoen. De vezel is broos zodat hij bij een knoop afknapt. Het weefsel is daardoor stijf en breekbaar zodat het slecht opgevouwen kan worden.
De vezel wordt in China op een bijzondere manier verwerkt. De draden worden niet gesponnen maar verschillende vezels worden naast elkaar gelegd en door het rollen onder de handen verbonden tot draden. Zij zijn daardoor glad en niet ineengedraaid, waardoor zij hun typerende glans behouden.
Talloze malen heeft men geprobeerd de vezels machinaal te verwerken. In 1869 werd zelfs vergeefs 5000 pond uitgeloofd voor een machine die de vezel op een gemakkelijke manier uit de stengel kon halen. Niet de mechanische scheiding was het moeilijkst, maar het ontgommen van de vezels dat aan het spinnen voorafgaat.
Graslinnen of ramie wordt gebruikt voor meubelstoffen, doeken en onderkleding, en is in trek als zomerdracht vanwege de hygiënische kwaliteiten. Het gebruik van ramie is al duizenden jaren oud, het komt zelfs voor bij Egyptische mummies van 5000-3300 v.Chr. Bij de Lazarusmummie zijn drie types kleren gevonden. Het buitenste kleed bleek van ramie te zijn, dat weerstand bood aan toxische invloeden en bacteriën.

Toepassingen
Van de vaste bastvezel wordt garen gesponnen, waarvan men zeer duurzame en mooie stoffen maakt.

Herkomst
Lushan, China

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen

Standplaats
Zon/halfschaduw. Staat graag in een goed gedraineerde bodem.

Hoogte
120 cm

Bloeitijd
Juli-september

Bloeiwijze
Wit-groene, vertakte aren

Kleur
Lichtgroen

Hoe te vermeerderen
Zaai de zaden oppervlakkig op een voedselrijke, goed waterdoorlatende grond van oktober tot april en plaats de potjes op een beschutte plek buiten. Verplaats de jonge plantjes voorzichtig naar hun definitieve bestemming zodra ze sterk genoeg zijn.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Het geslacht Boehmeria kent 47 wijdverspreide soorten van kruiden, struiken en heesters die uit Azië stammen, en veertien in Amerika. De bladeren staan afwisselend of tegenovergesteld en zijn vaak drienervig. De bloemen staan in dichte groepen. Veel soorten hebben ondergronds kruipende wortelstokken.