Skip to content
Skip to content

Schoenlappersplant

Bergenia ‘Wintermärchen’

Een plant die meerdere seizoenen mooi is in de tuin. Het blad kleurt deels purper in de winter en in het voorjaar bloeit hij met sprekende bloemen op vaak mooi rode stelen.

Fraaie verhalen
De schoenlappersplant heeft zijn naam te danken aan het feit dat men vroeger met het dikke blad de schoenen poetste. De grote, stevige bladeren hebben namelijk een wasachtig laagje waarmee je een dof geworden schoen weer kunt laten glimmen.

Toepassingen

Herkomst

Welke insecten trekt de plant aan?
Een waardplant voor vlinders en drachtplant voor hommels en de honingbij

Algemeen
Deze schoenlappersplant heeft grote, glanzende, leerachtige bladeren en is wintergroen. Hij groeit in een pol; in het voorjaar groeit vanuit een ‘rok’ van bladeren een stengel 35 cm omhoog waaraan een kaars van kleine roze bloemetjes verschijnt.

Standplaats
Al wordt dit vaak niet gedacht: deze plant staat graag in de zon, dan bloeit hij rijker. Hij heeft wel water nodig en een vochthoudende, voedzame grond.

Hoogte
35 cm

Bloeitijd
April-mei

Bloeiwijze
Bloeit in kleine bloemtrosjes, op en aan het eind van de steel.

Kleur
Rozerood

Hoe te vermeerderen
Het best wordt deze plant vermeerderd door te scheuren in maart of april. Daarbij kan hij in tweeën of drieën gedeeld worden en vervolgens geplant.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
De naam ‘bergenia’ is een vernoeming naar de Duitse hoogleraar K.A. von Bergen. Hij heeft een aantal botanische boeken geschreven, waaronder een flora van Frankfurt.