Skip to content
Skip to content

HERFSTASTER

Aster cordifolius ‘Little Carlow’

Worteltjes in je border? Deze wilde peen is de voorvader van onze gecultiveerde peen. Hij komt overal in de natuur in Nederland voor maar is ook prachtig in de sier- en zeker ook vlindertuin. Deze tweejarige plant vormt in het eerste jaar een penwortel die bij de wilde soort houtig wordt, doch bij de gekweekte Daucus carota in hij dik en vlezig. Hij kán dan gegeten worden… Maar laat je hem staan, dan bloeit hij in het volgende jaar met een mooie geurende witte schermbloem die heel aantrekkelijk is voor insecten.

Fraaie verhalen

Toepassingen
De bloemen zijn eetbaar en de bloemblaadjes kun je in de thee doen.

Herkomst
De sneeuwroem komt uit bergstreken op Kreta, Cyprus en in Turkije.

Welke insecten trekt de plant aan?
Deze plant is aantrekkelijk voor vlinders, bijen en zweefvliegen. Het is ook een waardplant voor de koninginnenpage, een prachtige vlinder.

Algemeen
Als dit bolgewas in groepjes staat, krijg je echt een blauwe ‘waas’.

Standplaats
Groeit in de zon. Door de vroege bloei is dit plantje geschikt als verwilderingsbol onder heesters of aan de voorkant (langs de rand) van een border.

Hoogte
15-20 cm

Bloeitijd
April

Bloeiwijze
Bloeit met sterachtige bloempjes, meestal met 4 bloemen per steel.

Kleur
Blauw met in het hartje wit

Hoe te vermeerderen
Dit plantje is geschikt voor verwildering, verspreidt zichzelf door uitzaaiing en doordat mieren met de zaadjes aan de haal gaan. Oude bloemetjes niet afknippen. Verplaatsen alleen na de bloei.

Zaadjes in zadenbieb?
De zaadjes van deze plant zijn opgenomen in de zadenbibliotheek, op=op!

De zaadjes van deze plant zijn nog niet opgenomen in de zadenbibliotheek, raadpleeg binnenkort nog eens deze pagina voor de actuele status.

Weetjes
De naam Chionodoxa komt van het Griekse chiōn, dat sneeuw betekent, en doxa, dat roem of heerlijkheid betekent. Later is de familie ondergebracht bij de Scilla.