Skip to content
Skip to content

Valse indigo

Baptisia sphaerocarpa

Onder de gele baptisia’s is dit de meest opvallende, maar ook sterkst groeiende soort; na een jaar kun je er al pollen van 80 cm hoog en 1 m breed van hebben. De scheuten komen al vroeg uit de grond en zijn bezet met blauwgroene blaadjes.

Fraaie verhalen
In Amerika wordt de plant ook wel rattle weed genoemd. De zaden in de peulen rammelen als de vrucht droog is. Velen die dicht bij de plant waren, dachten dat dit het geluid van ratelslangen was.

Toepassingen
De wortels van de plant werden in de traditionele geneeskunde gebruikt als laxeermiddel. Ook waren de wortels het basisingrediënt voor een middel tegen huidontstekingen en werd dit toegepast als gorgeldrank bij keelpijn.

Herkomst
Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
De baptisia is een sterke, taaie plant die echter een aantal jaren nodig heeft om tot volle wasdom te komen. Maar daarna kun je er jarenlang van genieten; hij behoort tot de langst levende tuinplanten. Deze soort is een sterke groeier met mooi grijsgroen blad en lange, heldergele bloemaren.

Standplaats
Zonnig. Droogte wordt goed verdragen.

Hoogte
80 cm

Bloeitijd
Mei-juni

Bloeiwijze
De mooie opgaande bloemtrossen zijn wel 25 cm lang en bestaan uit heldergele vlinderbloemetjes die vanuit de steel samen een tros of aar vormen.

Kleur
Heldergeel

Hoe te vermeerderen
Het zaad van deze baptisia rijpt in mooie, perfect ronde zaaddozen. Vermeerderen via zaad is mogelijk, maar vraagt enig geduld.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes