Skip to content
Skip to content

Indigolupine

Baptisia ‘Blue Towers’

Een lang levende, kleurrijke plant uit de vlinderbloemenfamilie. Hij heeft een mooie grijsblauwe stengel en prachtige lavendelblauwe bloemen. Ook uitgebloeid is het een aantrekkelijke plant, met grijsgroen blad en mooie zaaddozen.

Fraaie verhalen
In Amerika wordt de plant ook wel rattle weed genoemd. De zaden in de peulen rammelen als de vrucht droog is. Velen die dicht bij de plant waren, dachten dat dit het geluid van ratelslangen was.

Toepassingen
De naam baptisia is afgeleid van het Griekse woord bapiein, dat ‘indompelen, verven’ betekent. De Cherokees, een inheemse bevolkingsgroep uit Amerika, gebruikten het blad om een blauwe verf te maken. Dat werd later door de Europeanen nagevolgd. Ook werd de plant in de traditionele geneeskunde gebruikt; de wortel werd gebruikt als laxeermiddel.

Herkomst
Het oosten en midden van de Verenigde Staten

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
Deze plant is een kruising tussen de Baptisia australis en de Baptisia alba. Hij ziet eruit als een lupine, met een breed opgaande groeiwijze. Heeft wat steun nodig. Lang levend.

Standplaats
Houdt van een zonnige standplaats.

Hoogte
100-125 cm

Bloeitijd
Mei-juni, soms al eind april

Bloeiwijze
De plant heeft mooie bloemaren van wel 50 cm, bestaand uit kleine vlinderbloemen vanuit de stengel.

Kleur
Lavendelblauw

Hoe te vermeerderen
De baptisia wordt meestal gestekt of vermeerderd door scheuren. Aan de plant vormen zich mooie peulen waarin de zaden zich ontwikkelen. De zaden zijn rijp als ze zwart zijn. Zaaien is mogelijk maar vraagt geduld. Als je dit wilt proberen, beschadig de zaden dan even met een vijl, anders ontkiemen ze niet. Het zaad ontkiemt binnen enkele weken, maar het duurt enige jaren eer de planten echt mooi en groot zijn en gaan bloeien.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes