Skip to content
Skip to content

Indigolupine

Baptisia australis ‘Alba’

Een witte baptisia, waarvan de prachtige bloeiwijze en sierlijkheid verrassend zijn!

Fraaie verhalen
De botanische naam baptisia is afkomstig van het Griekse woord bapto, dat ‘te dompelen’ of ‘te verven’ betekent. In Amerika wordt de plant ook wel rattle weed genoemd. De zaden in de peulen rammelen als de vrucht droog is. Velen die dicht bij de plant waren, dachten dat dit het geluid van ratelslangen was.

Toepassingen
De wortels van de plant werden in de traditionele geneeskunde gebruikt als laxeermiddel. Ook waren de wortels het basisingrediënt voor een middel tegen huidontstekingen en werd dit toegepast als gorgeldrank bij keelpijn.

Herkomst
Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, bijen en hommels

Algemeen
De baptisia is een lupineachtige plant met aantrekkelijk blauwgrijs blad. Een heel sterke, taaie plant die een aantal jaren nodig heeft om tot volle wasdom te komen maar daarna zeer langlevend is. Hij bestaat in alle kleuren van de regenboog. De Australis Alba is echter wit, dat is best bijzonder. Door de plant bij de andere kleuren vandaan te houden, kan hij voor bijna honderd procent kleurecht uit het zaad terugkomen.

Standplaats
Zon. Droogte wordt heel goed verdragen dankzij de diep wortelende en enorm sterke wortels. Ook het fijne waslaagje, dat de plant beschermt tegen felle zon en overmatige verdamping, draagt daaraan bij.

Hoogte
110 cm

Bloeitijd
Juni-juli

Bloeiwijze
De witte vlinderbloemetjes zitten van onder tot boven verspreid op de stengel en vormen een heel sierlijk geheel.

Kleur
Wit

Hoe te vermeerderen
Meestal wordt deze baptisia gestekt. Lang niet alle stekken vormen echter een winterknop, waardoor ze niet uitlopen. Dus even afwachten.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes