Skip to content
Skip to content

Pluimspirea

Astilbe chinensis var tanquetii ‘Purpurlanze’

Door de kleur van de grote bloempluimen kun je deze plant al van veraf zien!

Fraaie verhalen

Toepassingen

Herkomst

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
Deze Astilbe chinensis is een spirea met een pluimvormige bloeiwijze en een grote hoeveelheid diep ingesneden bladeren, die aanvankelijk koperkleurig zijn. Lange tijd was de astilbe niet zo aantrekkelijk als tuinplant omdat het blad te sterk leed in de warmte, en de bloempluimen te snel bruin werden. Door kruisingen werden nieuwe rassen ontwikkeld, die beter tegen droogte kunnen en langer mooi blijven. Dat geldt ook voor deze variëteit.

Standplaats
Zon/halfschaduw. In het algemeen houdt de astilbe van humusrijke, vochthoudende grond. Als dit niet kan, dan liever een plekje uit de zon; het dunne loof verbrandt anders snel. Deze variëteit verdraagt ook wat drogere grond.

Hoogte
120 cm

Bloeitijd
Juli-augustus

Bloeiwijze
Grote, stijf opgerichte bloempluimen die in piramidevormige trossen op de rechte stelen van de plant staan

Kleur
Diep purperrood

Hoe te vermeerderen
Vermeerderen in de lente of herfst door delen. Vermeerderen via zaad ís mogelijk, maar vraagt geduld en doorzettingsvermogen. Zaaitijd: april-juli. Eerst op een warm plekje; als er na vier weken nog geen kieming is, dan het zaaisel een koudeperiode (in de koelkast) geven van twee tot vier weken. Opnieuw in de warmte moet kieming volgen, anders het koelproces herhalen.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes