Skip to content
Skip to content

Herfstaster

Aster lateriflorus ‘Horizontalis’

Deze mooie vaste plant lijkt op een lage bloeiende heester door de spreidende groeiwijze. Insecten zijn maar wat blij met deze herfstbloeiers, want als de zomerbloemen uitgebloeid zijn, begint de bloei van de herfstasters. De Aster lateriflorus is de mooiste aster buiten de bloeiperiode, door zijn donkere blad en mooie vorm van de plant. Hij is goed winterhard.

Fraaie verhalen
De Nederlandse naam ‘herfstaster’ is een vertaling van het Latijnse Asteraceae; het Oudgriekse woord voor ster is astér. Hij heeft inderdaad iets weg van een ster. Eigenlijk is de herfstaster van oorsprong een plant die graag in de weide groeit.

Toepassingen
De bloemen van de herfstaster zijn eetbaar. De inheemse Amerikanen brouwden van de herfstasterbloemen een liefdesdrankje voor hun geliefde.

Herkomst
Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, bijen en hommels

Algemeen
Tijdens de bloei zijn de dunne takken bezaaid met bloemetjes. Door de sterke horizontale vertakking heeft de plant wijd uitstaande scheuten. Daardoor valt deze herfstaster ook niet om, zoals sommige andere asters. Hij staat ook wel bekend als ‘kleine aster’.

Standplaats
Zonnig, niet te nat

Hoogte
50-70 cm

Bloeitijd
Augustus-oktober

Bloeiwijze
Lange, dunne takken die bezaaid zijn met kleine bloemetjes

Kleur
Wit met roze

Hoe te vermeerderen
Om de drie of vier jaar in het voorjaar scheuren

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes