Skip to content
Skip to content

Zeeuws knoopje

Astrantia major ‘Claret’

Veel mensen, maar ook insecten zijn dol op deze vrolijke zomerbloeier. Uit het hart groeit op groene of roze steeltjes een halve bol aan bloemetjes. Om dit ‘speldenkussen’ staan groen-witte blaadjes in een stervorm. De mooie bloemen zijn rozerood. Echt een blikvanger in elke tuin. Als de bloemen na de bloei worden weggehaald, volgt vaak een tweede bloei.

Fraaie verhalen
De oude Nederlandse naam van de plant is ‘sterrenkruid’. Het wordt in het Nederlands nu meestal Zeeuws knoopje of Zeeuws knopje genoemd, omdat de bloemen lijken op het bekende sieraad uit Zeeland.

Toepassingen

Herkomst
Midden-Oosten

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, wilde bijen, o.a. maskerbijen, maar ook andere insecten

Algemeen
Zeeuws knoopje is een vaste plant, lid van de schermbloemenfamilie. De stengel heeft weinig bladeren en is daarom prachtig in een border. Helemaal aan het uiteinde van de stengel vertakt hij zich en daar vind je de bloemen. De plant is zeer goed winterhard.

Standplaats
Zon, halfschaduw. Humusrijke grond

Hoogte
20-50 cm

Bloeitijd
Mei-juli/augustus, soms tot in september

Bloeiwijze
Astrantia major ‘Claret’ bloeit met prachtige, fijn gestructureerde, levendig roze bloemen.

Kleur
Donkerroze met briljantrode schutbladen

Hoe te vermeerderen
Vermeerderen door de volgroeide planten in het voorjaar op te nemen, te scheuren en terug te planten. Half januari kun je hem bij kamertemperatuur zaaien; na twee weken overbrengen naar koude omgeving.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes