Skip to content
Skip to content

Herfstaster

Aster cordifolius ‘Little Carlow’

Alwéér een herfstaster? zul je misschien denken. Jazeker! Waarom zou je er ook met één genoegen nemen, als je zoveel verschillende hebt? Zo ‘little’ als de naam ‘Little Carlow’ doet vermoeden is hij eigenlijk helemaal niet! Hij kan meer dan 1 m hoog worden. Dit in tegenstelling tot zijn kleine zusje, de ‘October Skies’, die hier ook in de vlindertuin te vinden is, maar die slechts 30-40 cm wordt. De bloemetjes van de herfstaster zijn wel allemaal ongeveer hetzelfde formaat. En die zijn, want de naam ‘Little Carlow’ is natuurlijk ook weer niet zomaar uit de lucht gegrepen, wel klein van stuk.

Fraaie verhalen
De naam ‘aster’ is afgeleid van het Griekse woord asteros, dat ‘ster’ betekent. Dit verwijst naar de bloeiwijze van de plant: de bloemen lijken op sterren. Een oude naam voor de plant is ‘sterrenkruid’. Volgens een oud volksgeloof spreken de bloemen met hun hemelse verwanten, de sterren. Als je ’s avonds bij een asterbed staat en goed luistert, kun je ze horen fluisteren.

Legende over het ontstaan van de aster.
In de tijd dat Jezus nog een kind was, zond zijn vader een engel naar beneden en gaf hem een kindervorm zodat hij met Jezus en andere kinderen van Nazareth zou kunnen spelen. Op zekere avond zei hij tegen de kleine Johannes: ‘Ik ga slapen.’ ‘Waar is je bed?’ vroeg Johannes. ‘Daar, boven bij de sterren,’ zei de engel. ‘Mag ik niet met je mee?’ vroeg Johannes. ‘Nee, nu nog niet,’ zei de engel, ‘je bed is al wel klaar maar je moet nog even wachten.’ Johannes begreep dat laatste niet zo goed en plukte snel een bosje rozen en leliën om die aan de engel mee te geven. ‘Hier heb je een bloemenruiker en als je nu morgen terugkomt, breng er dan voor mij een van boven mee, daar moeten wel mooiere bloemen zijn dan hier.’ ‘Die hebben we ook,’ zei de engel, ‘maar we kunnen die niet naar beneden brengen. Zie je die sterren aan de hemel blinken, dat zijn onze bloemen. Ik kan je dat niet goed uitleggen, maar die bloemen zijn niet in aarde geplant. Toch wil ik morgen wel een stukje meebrengen. We zullen die in de aarde planten en zien wat eruit komt.’ De volgende morgen had hij een helder schitterend zaadje in de hand dat in de aarde werd begraven en overgoten met vers water. En zie, daar groeide en bloeide in de herfst een mooie bloem in een ronde vorm omgeven door vele blaadjes als van kleine zonnestralen. Hij kreeg de hemelse naam die het kind gegeven had.

Toepassingen
Een fijne borderplant door zijn rijke bloei, mits achteraan geplaatst vanwege zijn hoogte. Kan ook goed in boeketten verwerkt worden. Goed op zijn plaats in een romantische of herfsttuin. In de traditionele Chinese geneeskunst wordt de plant al eeuwen gebruikt als middel tegen verkoudheid, koorts, bronchitis, slangenbeten en bijensteken.

Herkomst
Zuidoost-Azië

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en bijen

Algemeen
Een fijne plant die niet al te veeleisend is, en dus prima in bijna elke tuin past. Niet alleen bijen en vlinders zijn er gek op, ook hommels trekt deze plant aan. Is winterhard. Wist je dat er wereldwijd maar liefst meer dan tweehonderd verschillende asters bestaan? Dit bewijst maar weer dat dit een zeer geliefde plant is.

Standplaats
Een droge, zonnige standplaats

Hoogte
120-140 cm

Bloeitijd
September-oktober

Bloeiwijze
Wijdvertakt op sierlijke, hoge stelen, met madeliefvormige bloemetjes. Bloeit rijk en lang, redelijk laat, en is daarom ook zeer geschikt om in de herfst nog van te genieten.

Kleur
Lila/paarse bloemetjes, met opvallende oranje/rode hartjes waaruit de gele meeldraden triomfantelijk omhoogsteken, alsof ze zo de vlinders en bijen naar zich toe willen lokken.

Hoe te vermeerderen
Door middel van scheuren in de winter, of stekken in de lente voor de langste dag. Vanuit zaad opkweken kan ook, zaai ze dan begin maart binnenshuis. Zet ze na het ontkiemen koeler, zo’n 10 °C. Vanaf maart-april in een zaaibakje of potje onder glas. Ter plekke zaaien kan van juli tot oktober. Let op: het zaad kiemt langzaam.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Cordifolius is de Latijnse naam voor ‘met hartvormige bladeren’. Deze plant is ongevoelig voor meeldauw.