Wat een prachtig gezicht, een vlinder op deze mooie rozerode, witgespikkelde bloemschermen. Een mooie vaste plant voor in de border. Deze plant is zeer geschikt voor de tuin op het zuiden. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Hij heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw.
Fraaie verhalen
Van nature hoort de rode zijdeplant thuis in Noord-Amerika. De trekkende monarchvlinder bezoekt, na terugkomst uit Mexico, deze plant graag om van de nectar uit de bloemen te drinken. In Nederland wordt de plant bezocht door verschillende insecten. De insecten die met hun pootjes in de pollen vastraken, worden vastgeklemd in de stuifmeelklompjes, waar ze alleen met kracht weer uit kunnen komen. Alleen de sterkere insecten zijn zo in staat los te komen en het stuifmeel mee te nemen. Hierdoor is de plant het symbool van ‘laat me gaan’.
Toepassingen
Sommige planten met giftig sap zijn geneeskrachtig en dat zou ook gelden voor de rode zijdeplant. De naam Asclepias verwijst naar de Griekse god Asklepios, god van de geneeskunde. Door de inheemse Amerikanen werd de rode zijdeplant toegepast om braken en diarree op te wekken.
Herkomst
Noord-Amerika
Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen
Algemeen
De rode zijdeplant is een kruidachtige plant uit de maagdenpalmfamilie. De plant wordt vaak gevonden nabij de randen van plassen, meren, stroompjes, in laaggelegen gebieden en langs greppels. Hij bloeit van hoogzomer tot de nazomer en produceert na de bloei lange, relatief dunne ronde zaaddozen, die recht omhoog groeien. De dozen springen open in de late zomer tot late herfst. Dan worden de zaden losgelaten, die verbonden zijn aan zijdeachtige haren. Deze haren functioneren als parachutes, die de zaden meevoeren met de windstromingen.
Standplaats
Zonnig, in goede tuingrond. Niet te nat.
Hoogte
120-140 cm
Bloeitijd
Juli-augustus (soms tot oktober)
Bloeiwijze
Groen blad met rozerode bloemschermen, soms met witte spikkels
Kleur
Rozerood
Hoe te vermeerderen
Zaden oogsten uit de zaaddozen. In januari-februari zaaien in zaaibakje op vochtige, zanderige zaaigrond. Na ontkiemen oppotten en in het najaar op de plek van bestemming uitplanten. Ter plekke zaaien kan ook, van juli tot oktober.
Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.
Weetjes
Draag handschoenen tijdens onderhoudswerkzaamheden, want het sap van de rode zijdebloem is giftig en kan bij mensen die daarvoor gevoelig zijn brandwonden veroorzaken.