Skip to content
Skip to content

Italiaanse aronskelk

Arum italicum

De Italiaanse aronskelk valt niet te missen met zijn feloranje bloemkolven in het najaar en het geaderde pijlvormige blad. Deze plant wil opvallen, of is het waarschuwen, omdat hij giftig is? Het is een vaste plant die graag in een groepje op een schaduwrijke plek wordt geplant. Hij valt extra op te midden van klimop, varens en hosta’s.

Fraaie verhalen
Italiaanse aronskelken zijn sinds de Romeinse tijd goed ingeburgerde immigranten, afkomstig uit Midden- en Zuid-Europa. Alles aan de Italiaanse aronskelk is bijzonder. Insecten die de geur lekker vinden, kunnen er wel in maar er niet meer uit. Pas na de bestuiving herkrijgen ze hun vrijheid. In de winter bevriest de plant niet door de natuurlijke antivries die de plant aanmaakt.

Toepassingen

Herkomst
Middellandse Zeegebied

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en bijen

Algemeen
De Italiaanse aronskelk is een vaste plant die door de bijzondere oranje bloemkolven tegenwoordig ook vaak in boeketten wordt gebruikt. De plant is goed winterhard.

Standplaats
Vochtige, voedselrijke grond in de (half)schaduw

Hoogte
25-30 cm

Bloeitijd
April/mei-juni

Bloeiwijze
Wit-groene bloeiwijze die lijkt op een opstaande zakdoek, met daarin een verdikte gele bloeikolf. Na de bloei verschijnt de stengel met de (giftige) oranje bessen.

Kleur
Wit-groen, in het najaar feloranje bloemkolven

Hoe te vermeerderen
Via broedknollen en zaad. Oudere knollen kunnen in het najaar opgegraven worden, waarna de broedknollen direct kunnen worden geplant. Rijp zaad kan in oktober gezaaid worden in een kweekbak.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Verwildert vrij gemakkelijk in een bosachtige omgeving. In de 17de eeuw is de Italiaanse aronskelk in Nederland ingevoerd om het assortiment stinzenplanten uit te breiden. Stinzenplanten zijn planten die vooral op buitenplaatsen aangeplant werden.