Skip to content
Skip to content

Zwarte appelbes

Aronia prunifolia ‘Viking’

Insecten en vogels zijn superblij met deze heester! De opvallende witte voorjaarsbloei is licht geurend en trekt veel insecten aan. Na de bloei verschijnt er een rood tot zwart besje, dat bomvol antioxidanten zit en bruikbaar is om jam en sap van te maken. Vogels zijn er dol op. Dit is ecologisch een zeer waardevolle plant. In het najaar verkleuren de groene bladeren naar een prachtige rode tint.

Fraaie verhalen

Toepassingen
Zwarte appelbessen worden steeds populairder als gezond voedsel en worden door sommigen gezien als superfood. Er zitten onder andere veel vitamine C en antioxidanten in. Vers zijn ze niet echt eetbaar, maar ze zijn wel lekker in bijvoorbeeld jams.

Herkomst
Oostelijk Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Veel insecten zijn dol op de bloemen van de zwarte appelbes, vooral bijen en vlinders. Vogels komen af op de heerlijke bessen.

Algemeen
De zwarte appelbes is een bladverliezende struik. Hij vermeerdert zich via uitlopers. De bladeren zijn niet kleiner dan 6 cm. De bloemen zijn wit met een diameter van 1,5 cm. De vruchten zijn zwart met een diameter van 6-9 mm. Zeer goed winterhard.

Standplaats
Zon, halfschaduw. In elke goede tuingrond.

Hoogte
120-150 cm, een enkele keer groeien ze uit tot 3 meter.

Bloeitijd
Mei-juni

Bloeiwijze
Vele witte bloemen. Na de bloei vormt de plant eetbare zwarte bessen.

Kleur
Wit

Hoe te vermeerderen
Om zaden te verkrijgen, wrijf je de bessen door een zeef en dompel je deze in water om de pulp te scheiden. Ten slotte spoel je de zaden af. In april kan er gezaaid worden.
Stekken kan ook, vanuit de jonge takken.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes