Wanneer de dagen langzaamaan korter worden en veel planten zich alweer opmaken voor de herfst/winter, showt deze anemoon je juist haar pracht! Een zachtroze bloem, met fluweelzachte bloemblaadjes en door de wijduitstaande meeldraden een sprankelend geel hartje. Goed te gebruiken als snijbloem. Ook na de bloei zijn de zaaddozen nog erg decoratief. Het lichtgrijze blad is handvormig.
Fraaie verhalen
De Metamorfosen van de dichter Ovidius vertellen dat de plant is gemaakt door de godin Aphrodite, de godin van de liefde, toen ze bloed van haar overleden sterfelijke geliefde Adonis sprenkelde. Volgens Ovidius verwijst de etymologie van de naam naar de broosheid van de bloembladeren, die gemakkelijk door de wind kunnen worden weggeblazen.
Anemona was volgens een sage van Plinius de Oudere een nimf aan het hof van de Romeinse godin Flora. Haar man Zephyros, de god van de wind, zou op Anemona verliefd zijn geworden, waarop de jaloerse godin haar in een bloem veranderde.
Toepassingen
Goed te gebruiken als snijbloem, zowel in als na de bloei.
Herkomst
Inheems in China, wordt al honderden jaren in Japan gekweekt.
Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en bijen
Algemeen
Zacht en sterk in één, dat vat deze plant kort samen. Een lust voor het oog. Ze kan het best achter in een border geplaatst worden want ze kan groot worden, tot wel 120 cm. Doet het ook prima in de schaduw van hoge bomen en heesters. Past goed in een romantische tuin, achter in een border of onder hoge bomen of heesters. Laat zich in een herfsttuin goed combineren met bessen en vruchten, zoals rozenbottels en/of lampionnetjes.
Standplaats
Zon of halfschaduw, humusrijke, voedzame bodem die niet te droog is.
Hoogte
90-120 cm
Bloeitijd
Juli tot oktober/november
Bloeiwijze
Een prachtig zachtroze bloemetje met vijf bloemblaadjes en een sprankelend geel hartje. Groeit op lange, stevige, fluweelachtige stelen.
Kleur
Zachtroze bloemblaadjes en een sprankelend geel hartje. Het blad heeft een lichtgrijze, fluwelige gloed.
Hoe te vermeerderen
Kan in het voorjaar makkelijk vermeerderd worden door scheuren. Lastig uit zaad op te kweken.
Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.
Weetjes
Tomentosa, in het Latijn tomentosus, betekent viltig/wollig; dit zie je terug in het blad, de stelen en de bloemblaadjes. Volgens het Oxford Engels woordenboek betekent Anemone ‘dochter van de wind’, afgeleid uit het Grieks: het Griekse anemos betekent wind. Dit omdat de anemoon erg stevig is, en de wind haar prachtige roze bloemen laat ruisen in de wind.
Een algemene naam voor anemoon is ook wel windbloem.