Skip to content
Skip to content

Papaveranemoon

Anemone coronaria ‘Mr. Fokker’

Anemone coronaria betekent kroonanemoon, verwijzend naar de centrale kroon van de bloem. Deze soort anemoon wordt ook wel de Spaanse goudsbloem of windbloem genoemd. Hij is familie van de boterbloem, ze behoren tot de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De bloemen zijn rood, wit of blauw. Mr. Fokker onderscheidt zich met zijn diepblauwe bloemen. In Griekenland bloeien de bloemen volop in weilanden.

Fraaie verhalen
De naam anemone is afgeleid van het Griekse woord anemos, dat ‘wind’ betekent. De bloemen van de anemoon gaan bij het kleinste zuchtje wind bewegen. Een oude naam die men gebruikte is ‘windroos’ of ook wel ‘windbloem’. De naam coronaria komt van het Latijnse woord corõna, dat ‘krans’ betekent. Dit verwijst naar de krans van schubjes onder aan de bloemkroon.

Toepassingen
Te gebruiken als snijbloem.

Herkomst
Middellandse Zeegebied

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en bijen

Algemeen
Anemone coronaria behoort tot het geslacht Anemoon en is een kruidachtige, meerjarige plant, een knolgewas. De planten vormen harde zwarte knollen (6-7 cm). De bloemblaadjes zitten vast aan een zwart centrum, dat bestaat uit een centrale heuvel van dicht opeengepakte stampers in het midden met een kroonachtige ring van meeldraden daaromheen.

Standplaats
Voedzame grond, liever volle zon dan halfschaduw

Hoogte
25-30 cm

Bloeitijd
April-juni

Bloeiwijze
De bloemen worden afzonderlijk gedragen op een hoge stengel met een krans van kleine bladeren net onder de bloem. Een bloem is 3 tot 8 cm in doorsnee met vijf tot acht blauwe (of witte of rode) bloemblaadjes rond een zwart centrum.

Kleur
Violetblauw

Hoe te vermeerderen
In koelere klimaten wordt de anemoon meestal als eenjarige gekweekt uit knollen. Het planten gebeurt meestal in de herfst, zodat ze hele winter in potten in de kas gehouden kunnen worden, of in de lente als het risico op vorst voorbij is. Het stuifmeel is droog en wordt gewoonlijk binnen anderhalve meter van de bron afgezet. De bloemen produceren 200 tot 300 zaden.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Anemonen bloeien langer als de uitgebloeide bloemen er met steel en al worden uitgedraaid.