Skip to content
Skip to content

Oosterse anemoon

Anemone blanda ‘Blue Shades’

Anemone blanda ‘Blue Shades’ is een klein, kruidachtig bolgewas behorend tot de ranonkelfamilie (Ranunculaceae), dat in het vroege voorjaar bloeit met fel violetblauwe bloemen. De plant heeft een knolvormige wortelstok en is geschikt voor verwildering. De plant is winterhard.

Fraaie verhalen
De naam anemone is afgeleid van het Griekse woord anemos, dat wind betekent, met een vrouwelijke toevoeging one: literair, dochter van de wind en mone: een plaats. De bloemen bewegen bij het minste windzuchtje. Het Latijnse animus: soul of ziel en Gotische us-anan: uitademen, zijn vergelijkbaar.
Een ander verhaal is dat Anemona een nimf was aan het hof van de godin Flora. Volgens de sage werd Flora’s Zephyr, de god van de wind, verliefd op Anemona, waarop de jaloerse godin haar veranderde in een bloem.
En dan is er het verhaal dat de naam anemone ontstaan is uit de Griekse en Latijnse verbastering van de Semitische naam van Adonis. Uit zijn bloed zou de anemoonsoort in het Midden-Oosten zijn ontsproten. Volgens een Griekse sage rolden de tranen die Aphrodite om de stervende Adonis weende op de aarde en veranderden in anemonen.

Toepassingen
Te gebruiken als snijbloem.

Herkomst
Griekenland en Turkije

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, wilde bijen, kevers en vliegen

Algemeen
De oosterse anemoon lijkt sterk op de blauwe anemoon (Anemone apennina), maar bij die plant is de onderzijde van de bloemdekbladeren en de onderzijde van de bladeren behaard.

Standplaats
Zon, op goede tuingrond, niet te nat

Hoogte
10-20 cm

Bloeitijd
Maart-april

Bloeiwijze
De bloem heeft acht tot veertien donkerblauwe tot violetblauwe bloemdekbladeren. Er is ook een witte variëteit.

Kleur
Violetblauw

Hoe te vermeerderen
De vrucht is een eenzadige dopvrucht. Aan het zaad zit een mierenbroodje. Dat is een aanhangsel waar voedsel voor mieren in zit, zodat mieren het zaad verspreiden.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Het melksap van de oosterse anemoon is iets giftig, door de stof protoanemonine die erin voorkomt.