Skip to content
Skip to content

Stermaagdenpalm

Amsonia tabernaemontana x salicifolia

Deze bijzondere staalblauwe bloeier zul je niet gauw verwarren met een andere plant. Het is namelijk een opvallende verschijning en uniek in zijn soort. Al zou je door de naam misschien wel in verwarring kunnen komen want er zijn verschillende planten met de Nederlandse naam stermaagdenpalm.

Fraaie verhalen
De Amerikaan Th. Walter (1740-1788) heeft de plant als eerste beschreven. De plant is al sinds 1759 in cultuur, al zie je hem maar zelden in een tuin staan.

Toepassingen

Herkomst
Midden- en Noordwest-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en bijen

Algemeen
De amsonia is een langzame groeier en vormt stevige pollen. Zelfs na de bloei ziet hij er nog mooi uit, met zijn opvallende zaaddozen. Het blad is smal en gevormd als dat van een wilg. In het najaar sterven de stengels tot de grond toe af, maar de ondergrondse wortelstok leeft dan gewoonlijk door. Doet het goed op een vochtige grond. Matig tot goed winterhard. Amsonia behoort tot de familie van de maagdenpalmachtigen (Apogynaceae). Geschikt voor in een border, maar ook om te verwilderen in een (bloemen)weide.

Standplaats
Zon tot lichte schaduw

Hoogte
60-90 cm

Bloeitijd
Eind mei-juni, maar kan ook tot laat in juli bloeien.

Bloeiwijze
Stervormige, staalblauwe bloemen aan lange stengels, met daaronder lange elliptische bladeren, die keurig langs de stengel staan.

Kleur
Licht staalblauw

Hoe te vermeerderen
Na de winter kun je de pollen vermeerderen door ze te delen. ’s Zomers kun je er zomerstekken van nemen. Soms lukt het na een warme zomer ook om de zaden in het voorjaar uit te zaaien.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Bij het doorsnijden van de steel komt melksap vrij, dat niet giftig is. De plant is genoemd naar een Duitse kruidenkenner.