Skip to content
Skip to content

Stermaagdenpalm

Amsonia orientalis

De stermaagdenpalm is met zijn helder lichtblauwe bloemetjes een van de vroege bloeiers in de tuin. De bolvormige trossen stervormige bloemetjes aan donkere stelen zijn echte blikvangers. Na de bloei vormt het heldergroene blad een fraaie, bossige aanblik. Bij veel regen is ondersteuning van de plant gewenst.

Fraaie verhalen
De oorspronkelijke wetenschappelijke naam van deze plant was Rhazya orientalis, vernoemd de naar Arabische arts en schrijver Rhazes Abu Bekr-er-Rasi in het begin van de 10de eeuw.

Vroeger was deze plant zeer zeldzaam en er zou zelfs gevaar zijn dat hij zou uitsterven. De echte Amsonia orientalis is in de botanische tuinen van Wageningen in cultuur.

Toepassingen
Te gebruiken als snijbloem.

Herkomst
Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, wilde bijen en hommels

Algemeen
De Amsonia orientalis is een opgaande vaste plant met smalle, puntige (wilgachtige) groene blaadjes en trossen stervormige lichtblauwe bloemetjes uit de Maagdenpalmfamilie (Vinca). Na de bloei resteert het lichtgroene blad, dat in de herfst lichtgeel kleurt. Amsonia’s zijn redelijk winterhard (tot min 12-17 °C).

Standplaats
Zon/halfschaduw in humusrijke, vochtdoorlatende grond. Eenmaal geworteld kan de stermaagdenpalm ook tegen droogte.

Hoogte
60-80 cm

Bloeitijd
Mei-juni

Bloeiwijze
Stervormige bloemetjes in bolronde trossen

Kleur
Blauw

Hoe te vermeerderen
Zaaien, scheuren of stekken. Na de bloei vormen de bloemen langwerpige, smalle peultjes met zaden. Zaaien van september tot februari in potten of een zaaibakje in koude grond. Stekken, verpotten en koel opkweken. Uitplanten als de plant voldoende ontwikkeld is, meestal in het najaar. Plant zaait zichzelf ook hier en daar uit.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Langlevende plant die nauwelijks onderhoud behoeft.