Skip to content
Skip to content

Bastaardindigo

Amorpha canescens

Dit grappige struikje ziet er in bloei feestelijk uit. Met zijn omhoogstekende paarse bloemetjes die haast doen denken aan vuurwerk heb je zeker iets bijzonders in je tuin.

Fraaie verhalen
Deze plant is ook wel bekend onder de naam donzige indigostruik, prairie-schoenveter of buffelbalg. De soortaanduiding canescens komt uit het Latijn en betekent ‘wit of grijs behaard’, naar de wit/grijs behaarde bladeren.

Toepassingen
Alles aan deze plant is eetbaar en hij heeft een kruidige geur.

Herkomst
Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Een magneet voor hommels en wilde bijen.

Algemeen
Dit bijzondere heestertje kan goed tegen droogte, vergeet je dus een keer water te geven, dan is dat helemaal niet erg! Het kan ook goed in een rotstuin geplaatst worden. De bloemen komen aan de nieuwe scheuten van dat jaar, dus snoei het terug in het voorjaar om opnieuw van de bloemen te genieten. Het vraagt om enige winterse bescherming. Heide- en rotstuin, solitair, kan ook goed als kuipplant gehouden worden.

Standplaats
Zon tot halfschaduw

Hoogte
50-70 cm

Bloeitijd
Juli-augustus

Bloeiwijze
Kleine opstaande bloemaren, met opvallende gele meeldraden, en grijsbehaard veervormig blad

Kleur
Licht indigo-paarse bloemen met gele meeldraden

Hoe te vermeerderen
Zaaien in april-juli, eerst op een warm plekje; als er na vier weken nog geen kieming is, geef het zaaisel dan een koudeperiode (in de koelkast) van twee tot vier weken. Als je het zaaisel dan opnieuw in de warmte zet, zal ontkieming moeten volgen.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes