Skip to content
Skip to content

Sierui

Allium ‘Summer Beauty’

Schoonheid op een stokje, deze Allium ‘Summer Beauty’, en dan nog niet eens veeleisend ook! Zo heb je ze toch het liefst? Een stijlvolle blikvanger in iedere tuin. Stoer maar ook romantisch, met niet alleen sierwaarde, maar ook goed toe te passen in de moes- of kruidentuin.

Fraaie verhalen
Het geslacht Allium bestaat uit bijna duizend soorten, waaronder ook uien, prei, sjalotten en bieslook. Niet zo verwonderlijk dus dat de meeste soorten eetbaar zijn!
Allium betekent in het Latijn knoflook. Ook zijn er bronnen die zeggen dat allium komt van het Griekse woord ‘aleo’, dat ontwijken betekent (in verband met de knoflookgeur).

Toepassingen
Van de meeste sieruien zijn het blad en de bloem eetbaar. Ze zullen niet allemaal even lekker smaken, maar probeer ze gerust uit. (Liever niet in de vlindertuin, we houden graag genoeg over voor de vlinders en de bijen.) Ze smaken, zoals de Nederlandse naam al doet vermoeden, uiachtig. Gebruik het door zomerse salades of als garnering. De sierui is ook goed te gebruiken als snijbloem.

Herkomst
Het noordelijk halfrond, Azië en het Midden-Oosten

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinder- en bijenmagneet, zoemende bollen worden deze alliums ook wel genoemd.

Algemeen
Vroege voorjaarsbol met opvallend blad.

Standplaats
Zon

Hoogte
40-60 cm

Bloeitijd
Juni-begin september

Bloeiwijze
Bolvormige verzameling van allemaal kleine lilapaarse bloemetjes bij elkaar op een kaarsrechte steel, met zelfs na de bloei nog een hoge sierwaarde.

Kleur
Lila/paars

Hoe te vermeerderen
Om deze bloemen uit zaad op te kweken heb je wel enige kennis en tijd nodig, want de ontkiemde zaadjes zijn net verdwaalde grassprietjes. Je zult ze dus gemakkelijk voor onkruid kunnen aanzien, maar het is zeker het proberen waard.
Zaaien in het najaar in zaaigrond vermengd met scherp zand, dun afdekken met potgrond en buiten plaatsen. Kiemt in het voorjaar, bloeit de tweede zomer, soms dezelfde zomer.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Linneaus beschreef de allium voor het eerst in 1753.