De Allium moly schittert van geluk, zou het een voorteken zijn?
Fraaie verhalen
Allium moly is door zijn ontdekker, Carl von Linne, vernoemd naar een oude ’toverplant’ met de naam Moly. In het gebied van oorsprong geloofde men dat het een voorteken was wanneer de Allium moly in de tuin tot bloei kwam. De bloei zou voorspoed, rijkdom en geluk brengen voor degene die hem vond. Als u ziet hoe mooi hij bloeit, is het zeer begrijpelijk dat men deze eigenschap eraan toedichtte.
Toepassingen
…
Herkomst
Beschaduwde rotspartijen en steenhelingen in Zuid-Frankrijk en het oosten van Spanje
Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen
Algemeen
Allium moly heeft gele bloemen en groene, lancetvormige bladeren. Hij is goed winterhard, verliest alleen wat blad. Het zijn geurende snijbloemen. Ze hebben een uiengeur en deze komt pas vrij nadat je een blad of stengel afgeknakt hebt. De bloemen hebben stevige stengels. Het is een sterke, jaarlijks terugkerende plant. Hij is ook bekend als gele sierui en sierlook.
Standplaats
Gedijt op de meeste vochthoudende bodems, halfschaduw- en schaduwplekken.
Hoogte
20-25 cm
Bloeitijd
Mei-juni
Bloeiwijze
Een schitterend boeket van goudgele bloemetjes, tientallen op een steeltje van zo’n 20 cm hoog. De bloem kan zich als bodembedekker gedragen.
Kleur
Geel
Hoe te vermeerderen
Allium moly plant je vanaf oktober t/m december door bollen in de grond te stoppen. Je plant negen tot zestien stuks per vierkante meter en de plantafstand moet 8 cm zijn. Pas als de bollen de vorst oppakken gaan ze zich klaarmaken om in het voorjaar te gaan bloeien. De plant vermeerdert zich door middel van de bol. Deze zal elk jaar nieuwe kleine bolletjes krijgen, waar weer nieuwe alliums uit gaan bloeien.
Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.
Weetjes
…