Skip to content
Skip to content

Vrouwenmantel

Alchemilla mollis

Deze vrouwenmantel is een mooie bodembedekker. De vrolijke geelgroene bloempluimpjes en de manier waarop dauwdruppels op het blad blijven liggen, maken hem een lust voor het oog. Hij wordt ook wel fraaie vrouwenmantel genoemd.

Fraaie verhalen
Het blad van vrouwenmantel ziet eruit als een ouderwetse mantel die werd gedragen door vrouwen. Zo is de plant ook aan zijn naam gekomen. Vanwege deze verwijzing is de plant een symbool van kleding en mode.

In sommige vlindernamen zit ook het woord ‘mantel’ (rouwmantel, keizersmantel, koningsmantel). Met uitgespreide vleugels lijken sommige vlinders wel wat op mini-mensjes die met uitgespreide armen een prachtige, wijde mantel tonen.

Toepassingen
De vrouwenmantel wordt veel genoemd in de kruidengeneeskunde. In het blad zitten bitterstof en looistof, waar een samentrekkend middel van gemaakt wordt om op wonden te doen. Dit middeltje werkt ook goed als stopmiddel. Van oudsher werd vrouwenmantel gebruikt bij een aantal ziekten/kwalen die alleen vrouwen kunnen krijgen, onder andere na een bevalling om het herstel van de baarmoeder te bevorderen, bij menstruatieklachten en witte vloed. Ook bij diverse spijsverteringsproblemen en ontstekingen, zowel inwendig als inwendig.

Herkomst
De Karpaten, een hooggebergte in Midden-Europa

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen
Alchemilla mollis is een bodembedekkende, polvormende vaste plant. De lichtgroene bladeren zijn afgerond en hebben een gerimpelde rand. Halverwege de zomer verschijnen kleine geelgroene bloempluimpjes.

Standplaats
Zon, halfschaduw. Van oorsprong groeit hij in het bos; kan niet goed tegen droogte.

Hoogte
30-100 cm

Bloeitijd
Mei-juli

Bloeiwijze
Kleine bloempluimpjes

Kleur
Licht geelgroen

Hoe te vermeerderen
Zaait zich gemakkelijk uit, soms té gemakkelijk. Door de bloempluimpjes af te knippen voordat ze in het zaad schieten, voorkom je te veel zaailingen. Vermeerderen kan ook via wortelstek en door te scheuren in het voorjaar.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes