Skip to content
Skip to content

Dropplant

Agastache nepetoides

Agastache is een geweldige plant, met vrolijke en soms zelfs opvallende buisbloempjes. Ze zijn er in veel kleuren, van wit en geel tot allerlei pasteltinten in lila, roze, blauw, et cetera. Eigenlijk is het een vaste plant maar hij is niet betrouwbaar winterhard. Dat geeft niet want hij is prima als eenjarige te zaaien (en mocht hij dan toch de winter overleven, dan is dat mooi meegenomen).

Fraaie verhalen
De geslachtsnaam Agastache verwijst naar de reden dat dit een echte vlinderplant is: het Griekse agan betekent veel, en stachys betekent bloeirijk.

In Noord-Amerika gebruikten Apache-indianen hem als geneesmiddel tegen hoest, koorts, diarree en bij wonden.

Toepassingen
De dropplant is een goede borderplant, die goed combineert met een hoop andere planten. Het blad geurt heerlijk naar drop of anijs. De rassen hebben nog wel wat verschillen in geurnuances, sommige hebben een wat zachtere of juist intensere geur, andere hebben ook iets van munt of chocolade in de geur. Het blad en de bloempjes zijn eetbaar. De bloempjes zijn leuk als eetbare versiering in een salade of dessert. Het blad is erg lekker in een kruidenthee maar ook in salades of een marinade.

Herkomst
China, Japan en Noord-Amerika

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, wilde bijen en hommels

Algemeen
Een goed winterharde en prettig uitzaaiende vaste plant, die redelijk winterhard is en waarvan de bloemen zeer aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Het is bovendien een langbloeiende plant.
In de winter verliest de dropplant zijn blad en de stengels sterven af. In het voorjaar begint hij aan een groeispurt en is al snel weer 0,50 tot 1,50 m hoog, afhankelijk van de soort.
Van de dropplant bestaan wel twintig verschillende soorten in blauw, paars, roze en witte kleuren. Hij dankt zijn naam aan de anijs/ dropgeur die de bladeren afgeven als je eroverheen wrijft of ze kneust. Hij wordt ook wel reuzendropplant genoemd.

Standplaats
De plant staat graag in de volle zon in goed doorlatende, vochtige grond, maar kan ook wel droogte verdragen. Hij is dan echter wel bevattelijker voor ziekten. In een erg droge zomer kan hij last krijgen van meeldauw.

Hoogte
100-120 cm

Bloeitijd
Juli-augustus

Bloeiwijze
De bloemaar bestaat uit kleine, samengestelde bloempjes.

Kleur
Groen-wit

Hoe te vermeerderen
Het is gemakkelijk om zelf zaden van Agastache te oogsten: als de bloemen droog, bruin en verdord zijn, zie je in de hoesjes de kleine donkerbruine tot zwarte zaden zitten. Je schudt ze gemakkelijk uit de hoesjes op je hand. Laat de geoogste zaden nog een weekje op een een lichte en luchtige, warme plaats drogen. Ze blijven ongeveer vier jaar kiemkrachtig. Zaai in maart-april bij kamertemperatuur in een bakje met licht vochtige zaaigrond op een zo licht mogelijke plek. Dek het zaaisel eventueel licht af met grof zand of vermiculiet. Vanaf half april kunnen de zaailingen worden afgehard: zet ze overdag buiten en haal ze ’s nachts weer naar binnen. Let op: zaailingen kunnen door kruisbestuiving in kleur of eigenschappen van de moederplant afwijken.
Zorg ervoor dat de plant niet te lang te nat staat.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
In Nederland worden meer dan vijftig verschillende dropplanten gekweekt en verhandeld.